Iránsky ropný tanker, zadržiavaný Britániou má byť vo štvrtok prepustený
15 | 08 | 2019 I

Tanker s iránskou ropou, ktorý zadržiavajú britské námorné sily v Gibraltári už viac ako mesiac, bude vo štvrtok prepustený. Zdroje blízke hlavnému ministrovi Gibraltáru, Fabianovi Picardovi to oznámili britskému bulváru.





Picardo nebude vo štvrtok na súdnom pojednávaní žiadať o obnovenie príkazu na zadržanie tankera Grace 1. Informoval o tom britský denník The Sun. Británia je presvedčená, že plavidlo mierilo do Sýrie a odvoláva sa na písomnú správu kapitána tankera.

Námorné sily Spojeného kráľovstva Royal Marines zadržali iránsky tanker Grace 1 v Gibraltári ešte začiatkom júla. Podľa ich presvedčenia je tanker údajne naložený ropou pre Sýriu a Spojené kráľovstvo a Gibraltár obvinili posádku tankera z porušenia sankcií EÚ voči Sýrii.

Komentár Nikolaja Bobkina: USA a Európa sa rozchádzajú v prístupoch k Iránu
Nikolaj Bobkin (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová


Irán odmietol obvinenie a obvinil Britov z konania na americký príkaz, pričom zabavenie tankera označil za „námorné pirátstvo“. Iránske námorníctvo odvtedy zadržalo britský tanker Stena Impera, ktorý sa plavil cez Hormuzský prieliv, a obvinil loď z porušenia námorného práva.

Londýn sa následne pridal ku koalícii „slobody plavby“ pod vedením USA, ktorá je podľa Washingtonu iba obranná, aj keď v Perzskom zálive zhromažďuje vojenské prostriedky, vrátane skupiny útočných lodí, bombardovacej skupiny, raketových batérií a tisícov vojakov. Celú túto iniciatívu, ktorá je nateraz ešte z veľkej časti iba vo fáze plánovania, už odmietli viacerí európski spojenci. Washingtonu však dobrovoľne poskytol nešpecifikované služby Izrael, po dosiahnutí „dohody“ so SAE o boji proti iránskej "agresii".

Komentár Eleny Pustovojtovej: Blízky východ na nebezpečnej križovatke
Elena Pustovojtova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 07 | 2019


Iránsky minister zahraničných vecí, Javad Zarif obvinil Washington a jeho spojencov z premeny regiónu na „zápalku pripravenú na zapálenie“, „zaplavenú zbraňami“. Teherán zároveň varoval, že účasť Izraela môže „vyvolať vojnu“.