Škody na detskej železnici sú asi 200.000 eur
14 | 08 | 2019 I TASR

Predbežná škoda po nehode, pri ktorej cisterna poškodila historický vozeň košickej detskej historickej železnice, je 200.000 eur. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) Košice na sociálnej sieti. V súčasnosti je cesta z dôvodu vyťahovania cisterny uzavretá.


Dôvodom nehody, ktorá sa stala v stredu na Čermeľskej ceste, bolo podľa polície pravdepodobne neprispôsobenie rýchlosti jazdy stavu a povahe vozovky.

„Dvadsaťdeväťročný vodič cisterny v zákrute dostal šmyk, s vozidlom prešiel do protismeru, odkiaľ sa odrazil a následne sa cez zvodidlá prevrátil,“ spresňuje s tým, že ho zastavili až vagóny historickej detskej železnice.

Dychová skúška vodiča bola negatívna. Podľa hasičov, ktorí na mieste zasahovali, pri nehode utrpel zranenia.

Ako pre TASR povedal riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský, pre dopravnú nehodu došlo k fatálnemu poškodeniu vozňa vyrobeného v roku 1886, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, respektíve je zapísaný v zozname technických pamiatok.

„Jeden z vagónov je vzácny historický, na ďalšom sme pracovali tri roky a do prevádzky sme ho uviedli len pred pár dňami. Bola to odstavná koľaj, našťastie, okolo žiaden vláčik nešiel,“ povedal s tým, že detská železnica bude počas stredy mimo prevádzky.

Asociácia nemocníc nie je proti zvýšeniu minimálnej mzdy, musí ho však kryť rozpočet
Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa nebráni zvýšeniu minimálnej mzdy. Pre zabezpečenie kontinuity starostlivosti o pacientov je však podľa nej nutné, aby nároky spojené s jej zvýšením boli kryté v štátnom rozpočte. ANS to uviedla vo svojom... Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | SITA