Pakistanský premiér vyjadril podporu obyvateľom indickej časti Kašmíru
14 | 08 | 2019 I TASR

Pakistanský premiér Imrán Chán adresoval v stredu obyvateľom indickej časti Kašmíru uistenie, že podporuje ich právo na sebaurčenie. Píše o tom agentúra AP.


Chán to vyhlásil pred výročným príhovorom pri príležitosti stredajšieho pakistanského Dňa nezávislosti, keď zároveň ostro odsúdil rozhodnutie Indie z 5. augusta, ktorým bola zrušená autonómia prevažne moslimského štátu Džammú a Kašmír.

V snahe vyjadriť solidaritu s indickými Kašmírčanmi navštívil Chán v stredu Pakistanom kontrolovanú časť Kašmíru ešte predtým, ako prednesie pred parlamentom výročný prejav, v ktorom chce odsúdiť porušovanie ľudských práv v indickej časti tohto regiónu.

Islamabad už v súvislosti so zrušením autonómie indického štátu Džammú a Kašmír vyzval na bezodkladné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) s poukazom na to, že predmetné rozhodnutie Naí Dillí je hrozbou pre medzinárodný mier a môže viesť k etnickým čistkám a genocíde. Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz ako šéf diplomacie predsedníckej krajiny BR OSN už avizoval, že členovia Rady budú o tejto otázke diskutovať.

Pakistanský prezident Árif Alví, počas osláv Dňa nezávislosti v Islamabade na margo vzniknutej situácie vyhlásil, že jeho krajina "Kašmírčanov neopustí".

Historické územie Kašmíru je rozdelené prevažne medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha od roku 1989 ozbrojené povstanie proti indickej vláde.

Najmenšiu časť historického Kašmíru s názvom - Aksai Čin - ovláda napriek indickým nárokom Peking. Pakistan čínsku zvrchovanosť nad touto oblasťou uznáva.

VIDEO: Truban opäť zľahčuje svoj drogový škandál. K tomu píše o "pokore"
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban na sociálnych sieťach zverejnil nové video, kde sa snaží utlmiť jeho drogový škandál zľahčovaním situácie chybami jeho politických súperov. Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Peter Bachan
?fbclid=IwAR3-LUz7Pqs7Cu9PFfJ2t9xeouiYdhYz9dn58ZEC346sDxt8yokBIMvM_LQ