ČESKO: Hnutie Václava Klausa mladšieho Trikolóra priťahuje, podporujú ju aj exminister a poradca prezidenta
14 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Trikolórové hnutie, ktorého vznik ohlásil pred dvoma mesiacmi Václav Klaus mladší, už má cez 8 tisíc registrovaných priaznivcov, z ktorých sa zhruba po roku môžu stať členovia. Medzi nimi sú aj veľmi zaujímavé mená. Stávka na konzervatívnosť a "akcent na zdravý rozum" priťahujú aj bývalého ministra školstva Jozefa Dobeša a exšéfa diplomacie a poradcu prezidenta Zemana Jána Kohúta.


"Myšlienky Trikolora sa mi páčia. Som konzervatívny človek a čakám na vznik konzervatívnej strany. Preto vítam jej vznik, "povedal Denníku N Josef Dobeš, ktorý bol medzi rokmi 2010-2012 vo vláde Petra Nečasa ministrom školstva.

Dobeš je medzi registrovanými priaznivcami trikolóra aj preto, že mu konzervatívna strana s podporou rodiny v Česku chýba. "Mám štyri deti, moja hlavná hodnota je vychovať ich tak, aby z nich boli slušní ľudia. A ak pôjde Trikolóra v tomto duchu, nespreneverí sa konzervatívnej zásade a podporí rodiny s deťmi, rád to budem podporovať, "hovorí.



V Slanom, kde v súčasnosti žije a stará sa o futbalovú akadémiu, plánuje nalákať do trikolóry aj ďalších občanov. Návrat do vysokej politiky však odmieta. Tvrdí, že chcel iba podporiť myšlienku, kandidovať nemá chuť. "Nehľadám stranu, kde by som chcel zakotviť, aby som urobil reštart. Tieto veci som si už v minulosti užil, "povedal Denníku N.

Klaus mladší zakladá novú stranu! Poznáme detaily
V Prahe finišujú prípravy na predstavenie chystanej novej pravicovej strany Václava Klausa mladšieho. To by malo za účasti niekoľkých desiatok ľudí z celej krajiny prebehnúť 10. júna v kongresovej sále neďaleko luxusného pražského mrakodrapu V... Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Josef Dobeš stál pri zrode Vecí verejných, medzi rokmi 2010-2012 bol ministrom školstva. Vykonal kontroverznú reformu vysokého školstva, ktorá v akademickej obci vyvolala protesty, keď sa obávali osekávania slobôd. Vtedajší prezident Václav Klaus starší sa Dobeša zastal a dokonca ho označil ako najlepšieho ministra školstva od roku 1989. Dobeš však nakoniec na funkciu rezignoval, oficiálne kvôli škrtom na ministerstve.

Trikoloru podporuje tiež šéf diplomacie z Fisherových čias, a neskôr aj Rusnokova vlády Jan Kohout. Denníku N napísal, že ho okrem ideových pilierov oslovil predovšetkým "akcent na zdravý rozum".

"Svoje skúsenosti z mnohých rokov v diplomacii a zahraničnej politike som pripravený hnutiu ponúknuť a angažovať sa pri presadzovaní jeho programu podľa potrieb či možností," tvrdí Kohút, o ktorom sa v roku 2005 špekulovalo aj ako o možnom nástupcovi Stanislava Grossa na čele vlády, nakoniec sa však premiérom stal Jiří Paroubek. O päť rokov neskôr neuspel ani vo voľbách do Senátu.

V roku 2011 sa Kohút podieľal na vzniku Zmiešaného česka čínskej komory vzájomnej spolupráce a bol dokonca aj v jej čele. V súčasnosti zastáva pozíciu prezidenta pražského inštitútu Nové hodvábne chodníky, kde figuruje aj expremiér Petr Nečas alebo majiteľ TV Barrandov Jaromír Soukup. Blízky vzťah má Kohút k prezidentovi Milošovi Zemanovi, je na zozname jeho oficiálnych poradcov.

Člen ochranky, ktorý vystrelil v lietadle s Babišom, sa nedopustil trestného činu
Člen ochranky českého premiéra Andreja Babiša sa nedopustil výstrelom na palube armádneho lietadla trestného činu. Incident, ktorý sa odohral v máji pred odletom delegácie z Bruselu, sa stal podľa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS)... Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | SITA


Hnutie Trikolóra založil až tento rok v júni Václav Klaus mladší, ktorý bol v polovici marca vylúčený z ODS za "dlhodobé poškodzovanie dobrého mena ODS". Predseda strany Petr Fiala mu tiež vyčítal, že otvorene podporuje vystúpenie ČR z Európskej únie alebo to, že spochybňuje účasť vojakov Armády Slovenskej republiky vo vojenských misiách.

Medzi cieľmi Trikolora má byť podľa Klausa napríklad to, aby si Slovenská republika vyjednala s Európskou úniou trvalú výnimku z eura a zachovala českú korunu. Sústrediť sa chce na voľby do Snemovne v roku 2021, o kandidatúre v krajských voľbách rozhodne hnutie na jeseň.

Podľa informácií MF DNES spolupracovať s hnutím Trikolóra majú aj napríklad kardiochirurg Jan Pirk, lekár a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný, ekonómka Markéta Šichtařová, šéf Madety Jan Teplý starší, alebo Michal Semín, ktorý sa angažuje v ultrakonzervativnom zoskupení Akcia DOSŤ Akýmsi "garantom hnutia pre oblasť zahraničia "je exprezident Václav Klaus.

Inšpekcia obvinila štvoricu z kauzy Kuciak z prípravy vrážd prokurátorov a advokáta
Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR na základe doteraz vykonaných úkonov dnes vzniesol obvinenie voči štyrom osobám T. Sz., M. M., Z. A., a A. Zs. z objednávky a prípravy úkladných vrážd dvoch prokurátorov a advokáta.... Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | SITA