Rašiho úrad uprednostňuje dosahovanie cieľov pred čerpaním peňazí za každú cenu
13 | 08 | 2019 I SITA

Centrálny koordinačný orgán (CKO) na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) uprednostňuje najmä dosahovanie cieľov operačných programov, ktoré si Slovenská republika určila realizáciou kvalitných projektov, pred čerpaním finančných prostriedkov Európskej únie za každú cenu a hrozbou nutnosti ich vrátenia v budúcnosti.


Úrad tak reagoval na dlhé lehoty od predloženia po schválenie projektov, do podpisu zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a prvej žiadosti o platbu až po samotné zaplatenie peňazí.

"Dĺžka procesov od predloženia žiadosti o nenávratný finančný príspevok až po finálnu platbu je závislá nielen od činnosti riadiaceho orgánu (ministerstva), ale predovšetkým od pripravenosti projektu," uviedol v utorok pre agentúru SITA úrad vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD).

Kľúčové sú podľa úradu skúsenosti žiadateľov, pripravenosť verejného obstarávania a komplikovanosť projektu. "Centrálny koordinačný orgán prijíma opatrenia, aby sa proces realizácie projektov urýchlil," podotkol úrad.

Ak riadiaci orgán nedodržiava lehoty, ktoré sú podľa úradu nastavené primerane, je po zistení prekročenia lehôt zo strany Ministerstva financií SR povinný prijať primerané opatrenia na odstránenie tohto nedostatku. V prípade, ak riadiaci orgán nedodrží lehotu, je povinný informovať o tom žiadateľov a zároveň im oznámiť novú predpokladanú lehotu, v ktorej bude schvaľovací proces ukončený.

Prioritné pri rýchlejšom využívaní prostriedkov z eurofondov je podľa Rašiho úradu dodržiavanie všetkých termínov určených CKO a ministerstvom financií ako certifikačným orgánom.

Za najdôležitejšie pre skvalitnenie čerpania považuje prijatie Akčného plánu na posilnenie transparentnosti a zjednodušenie implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov, schváleného vládou v septembri 2017.

Akčný plán zaviedol 38 opatrení na zjednodušenie, ale najmä schvaľovanie kvalitnejších žiadostí.ň

PÄŤ PERCENT A DOSŤ? Andrej Kiska môže mať veľký problém dostať sa do parlamentu
Bývalého prezidenta a šéfa strany Za ľudí Andreja Kisku čaká náročná kampaň, jeho preferencie sa zatiaľ hýbu okolo piatich percent. Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Peter Bachan


"K zrýchleniu procesov prispieva najmä elektronizácia komunikácie medzi riadiacimi orgánmi a žiadateľmi, prijímateľmi. Nechceme však za každú cenu stanoviť pre prijímateľov a žiadateľov povinnosť komunikovať iba elektronicky - ponechávame im komfort vybrať si spôsob komunikácie podľa vlastných preferencií," poznamenal úrad.

K elektronizácii patrí tiež zákaz pýtať si od žiadateľov potvrdenia z úradov, ktoré môžu riadiace orgány získať priamo od iných organizácií.

"Opatrení, ktorými sa snažíme zjednodušiť predkladanie žiadostí a realizáciu projektov, ako aj zrýchliť čerpanie, je viacero. Pravidelne komunikujeme v regiónoch s prijímateľmi a snažíme sa usmerňovať riadiace orgány tak, aby boli nastavené procesy čo možno najjednoduchšie a najrýchlejšie, podľa podnetov od prijímateľov, ale aby zároveň spĺňali požiadavky vyplývajúce z predpisov EÚ," informoval úrad vicepremiéra.

"Zároveň dvakrát ročne upravujeme nastavenie metodiky takým spôsobom, aby reflektovala meniace sa podmienky a súčasne aj potreby žiadateľov a riadiacich orgánov," spresnil úrad.

Pellegrini nechce Gašpara na kandidátke Smeru do parlamentných volieb
Premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini hovorí, že v strane diskutujú o jeho mieste a postavení, hľadajú sa prieniky. Tvrdí, že s Tomášom Druckerom o spolupráci nehovoril. Zároveň si nemyslí, že by bývalý policajný prezident Tibor Gašpar... Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | TASR