VIDEO: Putin dorazil na motocyklovú show "Shadow of Babylon" na motorke
12 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Putin sa objavil v sobotu na motocyklovej show "Shadow of Babylon" organizovanej "Night Wolves". Prišiel na miesto stretnutia spolu s ďalšími motocyklistami a v prívese motocykla viezol "Ural" krymského premiéra Sergeja Aksjonova a sevastopolského gubernátora Michaila Razvožajeva. Vedľa ruského prezidenta išiel na motorke vodca "Night Wolves" Alexandr Załdostanov. Informoval server BBC.


Putin predniesol po príchode krátku reč, v ktorej ocenil skupinu Nočný vlci za kultiváciu "veľkej tradície" "udržiavanie toho najlepšieho v ruskom srdci". "Nočný vlci" usporiadali svoju show na Kryme už po jedenástej. V rámci tejto akcie sú naplánované koncerty a pyrotechnické predstavenia.

Počas prvého dňa navštívilo motocyklovú show podľa usporiadateľov vyše päťdesiat tisíc ľudí.

Putinova cesta na Krym sa stretla so silným protestom ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, ktoré uviedlo, že "táto cesta, rovnako ako všetky predchádzajúce návštevy ruských predstaviteľov dočasne okupovaného územia Ukrajiny a nekonzultovanie s ukrajinskými orgánmi, sú vážnym porušením suverenity štátu a územnej celistvosti nášho štátu ruskou stranou. ". Prezentácia návštevy ako normálna cesta bola ukrajinským ministerstvom zahraničia označená ako "zlá".


KULTÚRA: Kontroverzný film o strieľaní stúpencov republikánov sa rozhodli nezverejniť
Film kritizoval aj prezident Trump. Bol podľa neho "natočený s cieľom podnecovať a spôsobovať chaos". Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA


"Krym a Sevastopoľ sú neoddeliteľnou súčasťou suverénneho územia Ukrajiny," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti sa Putin stretol s "Night Wolves" mnohokrát, a to aj na Kryme, ešte pred jeho pripojením. V roku 2009 sa ako šéf vlády zúčastnil show v Sevastopole a prišiel tam na motocykli. V roku 2011 dorazil na zhromaždenie Night Wolves v Novorossijsk, kde riadil trojkolku Harley-Davidson. V roku 2012 prišiel o štyri hodiny neskôr na stretnutie s vtedajším prezidentom Ukrajiny Viktorom Janukovyčom v Jalte, pretože najprv išiel na základňu "Nočných vlkov" v Sevastopole.



Krym sa stal ruským regiónom po referende v marci 2014, v ktorom 96,77% krymských voličov a 95,6% obyvateľov Sevastopole hlasovalo pre vstup do Ruska. Krymske orgány usporiadali referendum po prevrate na Ukrajine vo februári 2014. Ukrajina stále považuje Krym za svoje, ale dočasne okupované územie. Ruské vedenie opakovane vyhlasovalo, že obyvatelia Krymu demokraticky, v plnom súlade s medzinárodným právom a Charitou OSN, hlasovali za zlúčenie s Ruskom. Podľa ruského prezidenta je otázka Krymu "úplne uzavretá".


Nemca zatkli za falošné bomby na pouličnej technopárty v Zürichu
Nemca zadržali vo švajčiarskom meste Zürich po tom, čo na každoročnej obrovskej mestskej akcii Street Parade našli batoh obsahujúci dve falošné bomby. V pondelok o tom informovala miestna polícia, na ktorú sa v správe odvolala tlačová agentúra... Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR