Viac ako 175 mŕtvych a takmer milión ľudí bez domova. Dôsledky apokalypsy v Indii (VIDEO)
12 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Povodne a zosuvy pôdy v južne a západnej Indii si za posledný týždeň vyžiadali takmer 200 obetí. Indická armáda zintenzívňuje svoje humanitárne operácie, aby dokázala pomôcť tisícom obetí povodní v zúfalej situácii bez domova.





Extrémne poveternostné podmienky, ktoré od minulého týždňa trápia indické štáty Maháráštra, Karnátaka, Kérala a Gudžarát, donútili stovky tisíc ľudí hľadať si dočasné útočisko mimo svojich domovov. Silné dažde taktiež ovplyvnili dopravu v regiónoch a prerušili vlakové aj letecké spojenia.





Na riešenie pretrvávajúcej katastrofy, ktorá si do nedele vyžiadala najmenej 178 životov, už nasadili indické ozbrojené sily okolo 3 000 vojakov a jednotky rôzneho zabezpečenia, vrátane helikoptér, aby tak pomohli pri záplavových a záchranných operáciách v štyroch postihnutých štátoch Indie.



Prudký nárast hladiny vody spôsobil pretečenie všetkých riek v štáte Karnataka. Hlásených je najmenej 40 obetí v Karnatake a najmenej 400 000 ľudí bolo vysídlených. Agentúra pre riadenie prírodných katastrof sa v nedeľu pokúsila upokojiť miestnych obyvateľov a oznámila, že „voda v mnohých okresoch ustupuje a povodňová situácia sa zlepšuje.“







V južnom štáte Kerala prišlo pri incidentoch súvisiacich s prudkým dažďom o život najmenej 67 ľudí, zatiaľ čo 227 000 ľudí bolo presunutých do približne 1 551 záchranných táborov. Hladiny vody v nedeľu začali klesať, avšak úrady tvrdia, že je príliš skoro na optimizmus. „Musíme byť opatrní. Nie je ľahké uniknúť pred zosuvom pôdy,“ uviedol predseda vlády Pinarayi Vijayan.









Povodne zasiahli aj štát Maháraštra, kde bolo hlásených najmenej 40 obetí na životoch, zatiaľ čo podľa odhadov bolo až 400 000 ľudí nútených opustiť svoje domovy. Ďalších 31 úmrtí bolo hlásených v štáte Gujarat, ktorý bol zasiahnutý aj monzúnom a zosuvmi pôdy.