V Maďarsku podali žalobu pre utajenie príčin vetovania klimatickej dohody EÚ
12 | 08 | 2019 I TASR

Maďarský rezort pre inovácie a technológie (ITM) odmieta zverejniť štúdie, na základe ktorých vláda premiéra Viktora Orbána vetovala klimatickú dohodu Európskej únie (EÚ). Informovalo o tom v pondelok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého nezávislá poslankyňa Bernadett Szélová preto podala na ministerstvo žalobu.


Česká republika, Maďarsko a Poľsko 20. júna počas diskusií na summite EÚ v Bruseli zablokovali pokusy ostatných členských krajín Únie dosiahnuť dohodu týkajúcu sa cieľov klimatickej politiky zo zameraním na uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

ITM vedený ministrom Lászlóom Palkovicsom opakovane odmietol Szélovej poskytnúť informácie, ktorých sa domáhala aj na základe žiadosti o údaje vo verejnom záujme.

Ministerstvo Szélovej povedalo, že jej požadované prípravné dokumenty nevydá, pretože konečné rozhodnutie ešte v Bruseli nepadlo a je preto možné, že Európska rada o ochrane klímy rozhodne až v roku 2020. Podľa Palkovicsovho rezortu sa totiž v júni rozhodovalo iba o tom, s čím pôjdu hlavy vlád a štátov EÚ na ďalší summit v októbri, ktorý bude nasledovať po klimatickom summite OSN v septembri.

Nezávislá poslankyňa, ktorá bola v minulosti spolupredsedníčkou ochranárskej strany LMP, tvrdí, že dokument vlády by bolo potrebné zverejniť, pretože môže mať vážne a dlhodobé následky v oblasti boja proti klimatickýcm zmenám.

Maďarská kancelária medzinárodnej ochranárskej organizácie Greenpeace 21. júna protestovala proti vetu maďarskej vlády. Kancelária adresovala vláde výzvu, aby zatvorila uhoľnú elektráreň Mátra na severovýchode krajiny a aby klimatickú dohodu podpísala.

"Je nepochopiteľné a poburujúce, že maďarská vláda neobhajuje záujmy Maďarov," písal Greenpeace vo svojom vyhlásení. Zdôraznil tiež, že v Maďarsku stúpa teplota vo väčšej miere, než je svetový priemer, a že klimatická zmena sa Maďarska dotýka mimoriadne vážne.

Greenpeace súčasne oznámil, že spustil on-line petíciu na zatvorenie elektrárne Mátra, čo by chcel dosiahnuť najneskôr do roku 2025.

NA PRAHU KRÍZY: Riziko recesie v USA podľa Bank of America rastie
Dôvodom podľa banky je neistota súvisiaca s americko-čínskou obchodnou vojnou a spomalenie globálnej ekonomiky Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA