LUSTROVANIE NOVINÁROV V PRÍPADE RYBANIČ? Citlivé informácie mohli opäť skončiť u Kočnera
12 | 08 | 2019 I Peter Bachan

V prípade kauzy už odsúdeného Filipa Rybaniča lustrovalo policajné prezídium aj novinárov, ktorí s prípadom nemali nič spoločné a ani sa nevenujú investigatíve, píše Denník N.


Medzi lustrovanými novinármi zo začiatku roka 2017 sú aj moderátori televízneho alebo rozhlasového spravodajstva či šéfredaktori médií. Jedným z nich je aj moderátor Televíznych novín televízie Markíza Viktor Vincze, ktorý vypovedal minulý týždeň.

"Som na politickom dôchodku a na dôchodku určite aj ostanem", tvrdí Kaliňák
Podpredseda Smeru-SD a exminister vnútra Robert Kaliňák o sebe tvrdí, že je na politickom dôchodku. To, že nebude na kandidátke Smeru-SD v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, nevylúčil ani nepotvrdil. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


„Predpokladám, že lustrácia mojej osoby súvisela s tým, že v čase zadržania Filipa Rybaniča som ešte ako redaktor spravodajstva pracoval aj na politických témach. S týmto prípadom som potom mal priamo spoločné len to, že som o ňom už ako moderátor Televíznych novín informoval. Predvolanie na inšpekciu ma preto prekvapilo,“ cituje denník N Vinczeho.

Inšpekcia ministerstva vnútra vyšetruje, či aj táto lustrácia novinárov skončila v rukách Mariana Kočnera. Hlavným podozrivým má byť bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia na policajnom prezídiu Pavol Vorobjov.

"Pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka polícia zistila, že Kuciaka na jeseň 2017 lustroval práve Vorobjov. Povedal, že tak urobil na pokyn policajného prezidenta Tibora Gašpara. Keď Gašpara začali vo veci vyšetrovať, bránil sa tak, že zavádzal," píše sa ďalej v článku.

MARKÍZA V NOVÝCH RUKÁCH: Český miliardár ostal jediným záujemcom o kúpu skupiny CME
Hospodárske noviny informujú o tom, že jediným záujemcom o CME, ktorá vlastní Markízu, ostal český miliardár Petr Kellner. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Polícia nakoniec priznala, že vo veci Rybanič prebehla hromadná lustrácia, ale malo sa to stať ešte vo februári 2017, čo je oveľa skôr, ako lustrovali zavraždeného Jána Kuciaka.

"V prípade Kuciakovej lustrácie sa ukázalo, že jej výsledky neskôr prostredníctvom Norberta Bödöra získal Kočner a poslal ich Petrovi Tóthovi, ktorý pre Kočnera sledoval novinárov. Tóth hovorí, že nevedel, že chce Kočner vraždiť, a myslel si, že to je iba kvôli portálu Na pranieri, kde si Kočner robil z novinárov posmech a snažil sa ich diskreditovať. Kočner sa takto priamo z policajného prezídia mohol dostať k informáciám o tom, kto sú rodičia novinárov, súrodenci, ale aj manželia alebo deti. Súčasťou lustrácií boli fotografie príbuzných, dátumy narodenia, čísla občianskych či vodičských preukazov, ich platnosť, číslo a platnosť pasu, značka a typ auta, ktoré novinár (novinárka) alebo jeho manželka (manžel) vlastnia," uvádza ďalej Denník N.

Čo sa týka tohto lustrovania, inšpekcia zatiaľ nikoho neobvinila. Vyšetruje sa to ako zneužitie právomocí verejného činiteľa.

Vorobjov sa po lustráciách mal presunúť z odboru podpory riadenia do funkcie riaditeľa finančného spravodajstva, kde mal prístup k podrobným hláseniam o neobvyklých bankových operáciách.

Niektoré z nich však vôbec nevyšetroval, napríklad hlásenie, ako si špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vložil na účet viac ako 200-tisíc eur v hotovosti a kúpil za to dom svojmu synovi. Tento prípad sa už konečne vyšetruje.

VRAŽDA AKO Z FILMU: Dôchodca zabil muža rúrou, potom ho priviazal za nohy o auto a hodil do močiara
Polícia na svojej facebookovej stránke informuje o brutálnej vražde, ktorá sa stala tento víkend pri Myjave. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Peter Bachan