Holandské úrady zvažujú zákaz predaja rajského plynu
12 | 08 | 2019 I TASR

Holandské úrady sa zaoberajú možnosťou zakázať predaj oxidu dusného, známeho aj ako rajský plyn, keďže v Holandsku rastie počet ľudí, ktorí ho využívajú ako tzv. párty drogu.


Vzhľadom na zdravotné riziká a čoraz väčšie problémy v strediskách zábavy požadujú takéto opatrenie už viaceré mestá, medzi nimi aj Amsterdam či Utrecht, informovala v pondelok agentúra DPA.

Rajský plyn je možné vdychovať z bombičiek na prípravu šľahačky alebo plnenie balónikov, pričom spôsobuje krátkodobú intoxikáciu.

Podľa údajov príslušného informačného centra v Utrechte počet otráv oxidom dusným v Holandsku za posledné roky prudko vzrástol. V prvej polovici roka 2019 bolo hlásených 67 prípadov poškodenia zdravia týmto plynom, zatiaľ čo v roku 2015 ich bolo 13.

Možnosť zákazu predaja oxidu dusného má teraz posúdiť holandské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa správy informačného centra stále viac Holanďanov užíva dlhodobo veľké množstvo rajského plynu - približne 50 bombičiek denne. To môže viesť k vážnym poruchám nervového systému.

TRAGÉDIA: V Chorvátsku objavili telá dvoch mŕtvych juhokórejskych turistov
Dvoch mŕtvych juhokórejských turistov našli v nedeľu v parku na juhovýchode Chorvátska. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR