BRATISLAVA: Šesť mestských policajtov na 110-tisíc Petržalčanov je málo, tvrdí Dragun
12 | 08 | 2019 I SITA

Šesť mestských policajtov na 110-tisíc Petržalčanov je málo, tvrdí Dragun doplnená o vyjadrenie bratislavského magistrátu v 5. odseku.


BRATISLAVA 12. augusta (SITA) – V bratislavskej mestskej časti Petržalka je málo mestských policajtov, a to šesť na 110-tisíc obyvateľov žijúcich na približne 30 kilometroch štvorcových. Informoval o tom poslanec petržalského zastupiteľstva Miroslav Dragun na brífingu v Petržalke. Pre porovnanie, okresné mesto Senec s takmer rovnakou rozlohou, no iba s 20-tisíc obyvateľmi má 28 mestských policajtov.

"Spolu s nezaradenými poslancami sme sa dnes obrátili listom na primátora mesta Bratislava Matúša Valla a na starostu našej mestskej časti Jána Hrčku so žiadosťou, aby mestská časť a hlavné mesto začali aktívne rokovať o navýšení počtu mestských policajtov a okrskárov v Petržalke. Žiadame o navýšenie policajtov na 30,“ uviedol Dragun.

"V posledných týždňoch sa mne ako miestnemu poslancovi ozvali desiatky obyvateľov našej mestskej časti s problémami týkajúcimi sa ich bezpečnosti,“ uviedol Dragun. Sťažnosti sa týkali napríklad Ovsištského námestia, kde sa večer či cez víkendy pravidelne zgrupujú asociáli. V uplynulej dobe došlo v Petržalke aj k napadnutiu niekoľkých mamičiek psychicky chorým mužom na Černyševského ulici alebo k podpáleniu garáží na Mamateyovej ulici. "Vyskytuje sa tu aj nadmerné rušenie nočného kľudu, v lokalite okolo Kopčianskej ulice sa zhromažďuje množstvo narkomanov,“ dodal Dragun.

"Obyvatelia sa na mňa obracajú s problémom, že ak zavolajú mestskú políciu, väčšinou sú odbytí informáciou, že hliadka sa aktuálne nachádza niekde inde,“ povedal Dragun. Miestny poslanec vyslovil obavu, že pri zvýšení výskytu asociálov na verejných priestranstvách Petržalky a ich rušení verejného života hrozí, že "nám sem nabehnú ´zelení mužíčkovia´ a budú tvrdiť, že chcú chrániť verejný život v Petržalke,“ uviedol Dragun.

VRAŽDA AKO Z FILMU: Dôchodca zabil muža rúrou, potom ho priviazal za nohy o auto a hodil do močiara
Polícia na svojej facebookovej stránke informuje o brutálnej vražde, ktorá sa stala tento víkend pri Myjave. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Peter Bachan


"Dlhodobo tvrdíme, že počet policajtov vyčlenených pre Petržalku je poddimenzovaný. Mal by byť primeraný počtu obyvateľov Petržalky, aj vzhľadom na to, že títo policajti musia operovať aj na území Jaroviec, Rusoviec a Čunova. Starosta Petržalky Ján Hrčka žiada primátora, aby mestská polícia, ktorá patrí pod správu mesta, navýšila počet policajtov pre mestskú časť Petržalka. Mestská časť Petržalka už v rozpočte vyčlenila peniaze na navýšenie počtu policajtov v súvislosti s plánovaným zavedením parkovacieho systému. Vzhľadom na jeho neskoršie zavedenie môže byť časť týchto peňazí použitá aj na navýšenie počtu mestských policajtov v Petržalke," uviedol hovorca Petržalky Radovan Choleva.

"Náčelník mestskej polície sa koncom minulého mesiaca stretol so zástupcami mestskej časti Petržalka. Hovorili spolu o fungovaní mestskej polície v Petržalke, ako aj o plánoch vedenia mestskej polície vo vzťahu k tejto mestskej časti. To, že mestská polícia bola dlhodobo finančne aj personálne poddimenzovaná je fakt, o ktorom vieme. Otvorene sme o tom od začiatku hovorili s tým, že máme eminentný záujem situáciu riešiť. A na tom aj pracujeme," uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Ako sa ďalej v stanovisku mesta uvádza, rozpočet mestskej polície bol pre tento rok navýšený o vyše jeden milión eur a počíta sa s personálnym aj technickým posilnením mestskej polície. Mesta v krátkom čase plánuje spustiť náborovú kampaň na nových príslušníkov mestskej polície.

"Vieme, že v Bratislave sú lokality, kde dochádza k vyššej koncentrácii nežiaducich javov, čo súvisí prevažne s dlhodobou absenciou systémových riešení chudoby, bezdomovectva a závislostí. Účinné riešenia preto musia spočívať v kombinácii bezpečnostných a sociálnych opatrení.

Špeciálnu pozornosť si určite vyžadujú viaceré lokality, komunikujeme už napríklad s komunitami na Stavbárskej aj na Kopčianskej ulici a oceňujeme angažovanosť aktívnych obyvateľov, ktorým záleží na spolupráci a spoločnom hľadaní riešení, dodáva sa v stanovisku. Už v tomto roku mesto zavádza program mestského terénneho tímu, ktorý v spolupráci s mestskou políciou bude riešiť aj podnety obyvateľov z týchto lokalít.

Za mestskú políciu bude v tejto veci súčinná špeciálna zásahová jednotka so špeciálnym výcvikom, ktorá bude mať zázemie na novej stanici mestskej polície a bude určená práve na zásah aj v takýchto rizikových lokalitách. Za magistrát budú zas k dispozícii školení terénni sociálni pracovníci. Podobné postupy sú podľa Bublu osvedčené aj v zahraničí, napríklad vo Viedni.

"Naším cieľom je takto postupne zvýšiť bezpečnosť, ale aj podať pomocnú ruku Bratislavčanom a Bratislavčankám, ktorí sú v núdzi," uzavrel hovorca Bratislavy Peter Bubla. V mestskej časti Petržalka k dnešnému dňu pôsobí nie šesť, ale 35 policajtov. Ani tento stav však mesto nepovažujú za dostatočný, preto pracujú na náborovej kampani príslušníkov.

MARKÍZA V NOVÝCH RUKÁCH: Český miliardár ostal jediným záujemcom o kúpu skupiny CME
Hospodárske noviny informujú o tom, že jediným záujemcom o CME, ktorá vlastní Markízu, ostal český miliardár Petr Kellner. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | Peter Bachan