Nové výzvy majú Európe pomôcť udržať si konkurencieschopnosť v oblasti superpočítačov
11 | 08 | 2019 I SITA

Spoločný podnik v oblasti vysoko výkonnej výpočtovej techniky (The European High-Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC) vyhlásil nové výzvy. Rozpočet na rok 2019 bude 190 miliónov eur. Z celkovej sumy 50 percent poskytne EÚ a 50 percent zúčastnené členské krajiny.


V rámci výziev možno predkladať návrhy na financovanie výskumných alebo inovačných činností. Podporené výskumy by mali Európe pomôcť udržať si celosvetovú konkurencieschopnosť v oblasti superpočítačov. Informovala o tom internetová stránka www.slord.sk. Ide o web Styčnej kancelárie Slovenskej republiky pre výskum a vývoj (Slovak Liaison Office for Research and Development) v Bruseli.

Výskum, ktorý bude podporený touto sumou, sa má týkať napríklad výpočtových technológií alebo priemyselných softvérových kódov pre výpočtové prostredie. Podporiť majú tiež inovačný potenciál malých a stredných podnikov. Časť výziev uzatvoria v novembri tohto roku, ďalšie v januári 2020.

Styčnú kanceláriu Slovenskej republiky pre výskum a vývoj (SLORD - Slovak Liaison Office for Research and Development) v Bruseli zriadilo ministerstvo školstva a Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky v roku 2014. Zameriava sa na sledovanie európskych politík a nástrojov na podporu výskumu a vývoja s dôrazom na aktuálny rámcový program EÚ pre výskum a inovácie – Horizont 2020.

Týmto nástrojom sa budú napĺňať záväzky a závery zasadnutia Európskej rady zo 4. februára 2011 a uznesenia Európskeho parlamentu z 12. mája 2011 o Inovácii v únii.

Podla Trubana sa úroveň korupcie na Slovensku dá znížiť, stačí veci robiť poctivo
Úroveň korupcie na Slovensku sa dá znížiť. V rozhovore pre TASR to povedal líder koalície Progresívneho Slovenska a Spolu Michal Truban. Skonštatoval, že po vstupe do vlády sa neobáva, že by korupcii podľahol. PS a Spolu si podľa jeho slov dávajú... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | TASR