Bombový útok v Benghází si vyžiadal tri životy pracovníkov OSN a desiatky zranených (FOTO, VIDEO)
11 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Traja zamestnanci OSN boli zabití a desiatky civilistov, vrátane detí, bolo zranených po výbuchu nástražnej bomby v automobile, pred nákupným centrom v líbyjskom meste Benghází, presne vo cvhíli, kedy tadiaľ prechádzal konvoj OSN.







K útoku došlo počas prímeria medzi líbyjskou národnou armádou (LNA), pod vedením poľného maršála Khalifa Haftara, a vládou národnej dohody (GNA), ktorú sprostredkovala OSN pred náboženským sviatkom Eid al-Adha.





„Tento zbabelý útok ... slúži ako ďalšia silná pripomienka naliehavej potreby, aby Líbyjčania prestali bojovať, zahodili svoje predsudky a spolupracovali prostredníctvom dialógu, a nie prostredníctvom násilia, aby tým ukončili konflikt,“ uviedol osobitný zástupca OSN pre Líbyu, Ghassan Salame, počas mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.





Líbya bola uvrhnutá do chaosu v roku 2011, kedy ozbrojené povstanie, so silnou podporou NATO, viedlo k vražde dlhoročného vládcu Muammara Kaddáfího. Odvtedy sa krajina neúspešne usiluje o vytvorenie novej stabilnej vlády. Krajina je rozdelená medzi vládu s podporou OSN v Tripolise, ktorá sa spolieha na miestnu koalíciu milícií, a medzi maršála Khalifu Haftara s jeho ozbrojenými zložkami, ktoré teraz ovládajú väčšinu krajiny vrátane veľkých ropných polí.

Nepokoje si v Líbyi vyžiadali už viac ako 1 000 ľudských životov a vyše 5 700 ľudí bolo zranených. Odhaduje sa, že len od apríla tohto roku utieklo z krajiny v dôsledku nestability a narastajúceho nebezpečenstva asi 120 000 ľudí.