Za poklesom miezd v priemysle stoja variabilné zložky mzdy, tvrdí analytik
09 | 08 | 2019 I SITA

 Niekoľkomesačné spomaľovanie rastu miezd v priemysle vyvrcholilo ich medziročným poklesom v júni. "Predpokladáme, že vplyv na to mala najmä variabilná zložka miezd a súvisí to so slabnúcim rastom priemyslu v dôsledku slabnúceho externého dopytu, najmä z Nemecka," uviedol pre agentúru SITA analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.


Tento trend by podľa neho mohol pretrvávať aj nasledujúce mesiace. "Cyklické spomaľovanie ekonomického rastu by malo uvoľniť aj trh práce, čo by mohlo postupne zmierniť i tlak na rast miezd," tvrdí.

Trh práce na západe krajiny by však mal podľa Koršňáka zostať aj napriek očakávanému uvoľneniu napätý a nedostatok pracovnej sily by sa mal len zmierniť. "Tlak na rast tarifných miezd tu pravdepodobne preto stále zostane, hoci by už nemusel byť až tak výrazný ako v minulých rokoch," očakáva.

Variabilná zložka mzdy by však v niektorých mesiacoch, podobne ako v júni tohto roka, mohla podľa analytika celkový rast priemernej mzdy v odvetví úplne vymazať.

Práve pre Trubanovu drogovú kauzu Preferencie PS/Spolu klesli, voľby by vyhral Smer-SD a Kiska má päť percent
Najviac ľudí by stále volilo Smer-SD, konkrétne 21,8 percenta. Na druhom mieste skončila koalícia PS/Spolu so ziskom 14 percent pred stranou Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (12,1 percenta). Mimoparlamentné KDH sa vyšvihlo na štvrté miesto,... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | SITA


Ako pre agentúru SITA upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová, mzdy v priemysle ešte v prvom kvartáli tohto roka rástli medziročne približne o 6 %. Júnový mierny medziročný pokles miezd v priemysle podľa nej prichádza po raste v máji o 10 %.

"Predpokladám, že časť variabilných odmien mohla byť vyplatená o mesiac skôr. Uvidíme v ďalších mesiacoch, či ide len o výkyv alebo sa v priemysle znižovali rôzne príplatky, či odmeny," povedala.

Priemerná hrubá mesačná v priemysle v júni tohto roka medziročne klesla o 1,1 % na 1 125 eur. Hrubý mesačný zárobok nad tisíc eur mali v júni tohto roka zamestnanci v šiestich odvetviach. Na čele je už dlhodobo odvetvie informačných a komunikačných činností, kde hrubá mzda v júni medziročne stúpla o 2,6 % na 1 943 eur.

Za ním nasledoval priemysel so spomínaným hrubým zárobkom 1 125 eur. Hrubou mzdou nad tisíc eur sa môžu pochváliť aj zamestnanci v predaji a oprave motorových vozidiel, ktorí v júni dostávali v priemere 1 043 eur, čím si medziročne polepšili o 3,8 %.

Ďalšími tromi odvetviami so štvorcifernou hrubou mzdou sú vybrané trhové služby, veľkoobchod a doprava a skladovanie. Vo vybraných trhových službách sa priemerné hrubé zárobky v júni medziročne zvýšili o 7,9 % na 1 036 eur.

Zamestnanci veľkoobchodu mali na výplatných páskach priemerne v hrubom 1 024 eur, teda o 3,3 % viac ako v júni vlaňajška. Šesticu odvetví so mzdou nad tisíc eur dopĺňa odvetvie dopravy a skladovania, v ktorom si zamestnanci platovo medziročne polepšili o 1 %, ked ich hrubá mzda v júni dosiahla 1 011 eur.

Pod tisíc eur v hrubom dostávali v júni zamestnanci v ubytovaní, maloobchode, stavebníctve a v reštauráciách a pohostinstvách. V ubytovaní priemerná mzda zamestnanca medziročne stúpla o 6,9 % na 786 eur, v maloobchode o 5,6 % na 767 eur a v stavebníctve o 1,6 % na 742 eur.

Suverénne najmenej zarobia zamestnanci v reštauráciách a pohostinstvách. V júni tohto roka im síce priemerná mzda medziročne poskočila o 10,4 %, avšak len mierne sa dostala cez 500 eur, konkrétne na 518 eur.

KDH, PS a Spolu sa vedia zhodnúť aj pri témach rodinnej politiky. Registrované partnerstvá ešte nevyriešili.
Politici koalície Progresívne Slovensko a Spolu s predstaviteľmi KDH našli zhodu v niektorých oblastiach rodinnej politiky. Ide napríklad o podporu tehotných žien či garantované miesta v škôlke. Informovali o tom lídri zoskupení – Michal Truban... Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | SITA