Ako bojovať s klimatickými zmenami? Nemecký poslanec za Zelených vyvolal diskusiu o DPH na mäso

Odborníci OSN dnes vyzvali v rámci boja proti globálnemu otepľovaniu aj k zníženiu spotreby mäsa, v nemeckej tlači to vyvolalo diskusiu o zdražení mäsa v tejto krajine.


Navrhol ju poslanec za Zelených Friedrich Ostendorff s tým, že ušetrené peniaze by išli na zlepšenie podmienok chovu zvierat. Podľa serveru DW taký návrh nemá šancu uspieť, proti sú špičky koaličných strán aj ochrancovia práv spotrebiteľov a poľnohospodárov.

Diskusiu rozpútal poslanec Friedrich Ostendorff, keď denníku Die Welt povedal: "Som pre zrušenie zníženej sadzby DPH na mäso a venovania ušetrených peňazí na zlepšenie životných podmienok chovných zvierat." V Nemecku platí pre mäso, znížená sadzba DPH sedem percent namiesto 19 percent, rovnako aj u ostatných potravinách.

Ekonomická kríza klope na dvere: Ľudia prídu o prácu, najhoršia situácia od roku 2009
Kvôli firemným bankrotom zaniklo v Spojených štátoch za prvých sedem mesiacov tohto roka 42.937 pracovných miest, čo je najviac od recesie v roku 2009, keď za sedem mesiacov zaniklo kvôli bankrotom 50.258 pracovných miest. Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Poľnohospodársky expert CDU Albert Stegemann povedal denníku Die Welt, že by to mohol byť "konštruktívny návrh" na diskusiu. Ani poslanec SPD Rainer Spiering túto možnosť neodmietol, podľa neho by na zlepšenie podmienok zvierat mal prispieť aj mäsový priemysel a obchodníci, nielen spotrebitelia.

Vo vládnej koalícii aj medzi Zelenými tieto výroky vyvolali odmietavé reakcie. "Zvýšenie dane na mäso nepomôže k zlepšeniu podmienok v chove zvierat, len zdraží mäso," uviedol k tomu generálny tajomník CSU Markus Blume.

Taktiež šéf frakcie SPD Carsten Schneider dnes miestnym médiám povedal, že jeho strana nechce "žiadne zvyšovanie DPH, nieto v prípade potravín".

Ministerstvo životného prostredia k tejto diskusii podľa DPA uviedlo, že sú účinnejšie spôsoby, ako zlepšiť podmienky chovu hospodárskych zvierat. Ministerka poľnohospodárstva Julia Klöcknerová (CDU) na to povedala, že víta diskusiu o zlepšení podmienok zvierat a že je jasné, že to bude stáť peniaze. Tie však podľa nej nemajú ísť "automaticky zo zvyšovania daní".

Medzivládny panel pre zmeny klímy (IPCC) dnes zverejnil správu, v ktorej experti analyzovali, ako človek využívaním pôdy ovplyvňuje zmeny klímy. Vyzvali v nej k zmene spôsobu hospodárenia s pôdou, ale aj k zmene správania spotrebiteľov. Ľudia by nemali plytvať potravinami a mali by znížiť spotrebu mäsa. Hospodárske zvieratá totiž pri trávení produkujú metán, ktorý sa tiež podieľa na skleníkovom efekte, a prispieva tak k zmene klímy.

Huawei uvádza na trh vlastný operačný systém, ktorý nahradí Android od Google
Spoločnosť Huawei predstavila svoj dlhodobo avizovaný operačný systém Hongmeng (OS), známy ako HarmonyOS. Spoločnosť tvrdí, že ak nebude môcť používať systém Android, kedykoľvek môže prejsť na nový operačný systém. Čítať ďalej
09 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič