Trump sa stretol so svedkami streľby v El Pase
08 | 08 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melaniou sa v stredu v texaskom meste El Paso stretli s tými, ktorí prežili streľbu, pri ktorej počas víkendu zahynulo 22 ľudí, píše agentúra AP.


Trumpa s manželkou privítali na letisku texaský guvernér Greg Abbott a starosta mesta El Paso Donald Margo.

Prezidentský pár so svojou kolónou pricestoval do tamojšej univerzitnej nemocnice za prísnych bezpečnostných podmienok. Navštívili tam zranených a pozostalých obetí masakry. Stretli sa taktiež so zdravotným personálom, záchranármi a zasahujúcimi zložkami.

Trumpovci pred El Pasom hovorili aj s obeťami streľby v meste Dayton v americkom štáte Ohio. Trumpove návštevy v oboch mestách sprevádzali demonštrácie a vlna kritiky.

Niektorí demokrati ako aj obyvatelia El Pasa tvrdia, že Trumpova prudká rétorika podnietila nenávisť v meste, ktorá mohla prispieť k útoku.

V El Pase v nákupnom centre Walmart, bežne navštevovanom Hispáncami, spáchal masaker strelec, ktorý použil na opis ilegálneho prisťahovalectva Trumpov viackrát vyslovený výraz "invázia".

Miestna demokratická kongresmanka Veronica Escobarová vopred oznámila, že s prezidentom sa nestretne.

Prezident pred El Pasom absolvoval návštevu Daytonu, kde útočník Connor Betts taktiež počas víkendu zastrelil deväť ľudí vrátane vlastnej sestry. V texaskom El Paso na hranici s Mexikom bolo v sobotu zastrelených 22 osôb. Išlo o dve masové streľby v Spojených štátoch za necelých 24 hodín.

Česi majú radi Čaputovú, negatívne hodnotia Trumpa aj čínskeho prezidenta
Česká verejnosť má veľké očakávania od slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tá je pre Čechov najpopulárnejšou osobnosťou svetovej politiky. Pozitívny názor na ňu má 71 percent opýtaných, plynie z prieskumu agentúry STEM. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | SITA