Pompeo je optimista, rozhovory s KĽDR sa podľa neho obnovia o niekoľko týždňov
08 | 08 | 2019 I TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu vyjadril nádej, že do niekoľkých týždňov sa obnovia rozhovory so Severnou Kóreou na pracovnej úrovni. Zároveň bagatelizoval najnovšie severokórejské raketové testy, napísala tlačová agentúra DPA.


"Plánujeme rokovania už o niekoľko týždňov," povedal Pompeo vo Washingtone. Zdôraznil, že Spojené štáty sa naďalej zaujímajú o testy rakiet dlhého doletu a jadrových zbraní.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v utorok nadránom odpálila údajne dve balistické strely krátkeho doletu z provincie Južná Hwanghe. Podľa juhokórejskej armády leteli tieto strely približne 450 kilometrov, potom dopadli do Japonského mora.

KĽDR kritizovala Južnú Kóreu za vojenské manévre s USA a odpálila dve rakety
Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v utorok odpálila do mora dve balistické rakety krátkeho doletu, zatiaľ čo kritizovala spoločné vojenské manévre USA a Južnej Kórey, ktoré na polostrove prebiehajú od pondelka. Písali o tom agentúry AP a... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR


Severná Kórea uviedla, že najnovšie vystrelenie rakiet bolo "primeranou výstrahou" americkým a juhokórejským predstaviteľom a reakciou na prebiehajúce spoločné vojenské cvičenie oboch spomínaných krajín.

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un sa v júni stretli v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami a dohodli sa na reštarte rozhovorov.

Toto stretnutie nasledovalo po druhom summite lídrov vo februári vo vietnamskom Hanoji, ktorý však nepriniesol dohodu o jadrovom odzbrojení Severnej Kórey ani o zrušení určitých sankcií uvalených na túto krajinu.

Rezolúcie OSN zakazujú Severnej Kórei odpaľovať balistické strely, či už krátkeho, stredného, alebo dlhého doletu.

KĽDR zadržiava ruskú rybársku loď s ruskými a juhokórejskými členmi posádky
Severná Kórea zadržiava od minulého týždňa ruskú rybársku loď s 15 ruskými a dvoma juhokórejskými členmi posádky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe správ ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR