Judith Bergman: OSN začala totálnu vojnu proti slobode slova
08 | 08 | 2019 I Judith Bergman

Inými slovami, zabudnite na všetko, čo sa týka slobodnej výmeny názorov: OSN sa domnieva, že jej "hodnoty" sú ohrozené, a preto musia byť tí, ktorí kritizujú, umlčaní.


OSN všetkých prirodzene uisťuje, že "zameranie na nenávistné prejavy neznamená obmedzenie alebo zákaz slobody slova. Znamená zabránenie eskalácie nenávistných prejavov do niečoho nebezpečnejšieho, najmä podnecovanie k diskriminácii, nepriateľstvu a násiliu, čo je podľa medzinárodného práva zakázané."

Až na to, že OSN jednoznačne usiluje o obmedzenie slobody slova, najmä toho, ktorý odmieta jej agendu. To je zrejmé v prípade globálneho paktu OSN o migrácii, v ktorom je výslovne uvedené, že by sa malo ukončiť verejné financovanie "médií, ktoré systematicky podporujú neznášanlivosť, xenofóbii, rasizmus a iné formy diskriminácie voči migrantom."

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Antonio Guterres v januári 2019 poveril svojho osobitného poradcu pre prevenciu genocídy Adama Dienga, aby urýchlene "predložil globálny plán opatrení proti nenávistným prejavom a zločinom z nenávisti." Na tlačovej konferencii o výzvach OSN pre rok 2019 Guterres prehlásil : "Najväčšou výzvou, ktorej dnes vlády a inštitúcie čelia, je ukázať ľuďom, že nám na nich záleží - a prijať riešenia, ktoré zareagujú na ich znepokojenie a strach ...."

Zdá sa, že Guterres naznačuje, že jednou z oných odpovedí je likvidácia slobody slova.

"Musíme zapojiť všetky segmenty spoločnosti do boja proti tomu, čomu dnes náš svet čelí - ide najmä o vzostup nenávistných prejavov, xenofóbie a neznášanlivosti. Počujeme znepokojujúce, nenávistné ozveny ér dávno minulých," povedal Guterres. "Toxické názory prenikajú do politických diskusií a znečisťujú hlavný prúd. Nikdy nezabudnime na poučenie z 30. rokov. Nenávistné prejavy a zločiny z nenávisti sú pre ľudské práva priamou hrozbou ..."

Guterres dodal: "Slová nestačia. Musíme byť efektívny tak pri uplatňovaní našich univerzálnych hodnôt, tak pri riešení základných príčin strachu, nedôvery, úzkosti a hnevu. To je kľúčom k tomu, aby sme ľudí priviedli k obrane hodnôt, ktoré dnes čelia tak vážnej hrozbe. "

Inými slovami, zabudnite na všetko, čo sa týka slobodnej výmeny názorov: OSN sa domnieva, že jej "hodnoty" sú ohrozené, a preto musia byť tí, ktorý ju kritizujú, umlčaní. Nielen to, OSN tiež pokrytecky porovnáva nesúhlas s jej agendou sa vzostupom fašizmu a nacizmu v tridsiatych rokoch 20. storočia.

Islamský štát má k dispozícii až 300 miliónov dolárov, uvádza správa OSN
Po strate takzvaného "kalifátu" v Iraku a Sýrii zostáva teroristickej organizácii Islamský štát (IS) k dispozícii až 300 miliónov amerických dolárov (v prepočte približne 268 miliónov eur). Navyše nemá žiadne finančné výdaje spojené s kontrolou... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


Akčný plán, o ktorom Guterres hovoril v januári 2019, je teraz hotový. 18. júna Guterres predstavil Stratégiu OSN a plán boja proti nenávistným prejavom :

"Nenávistné prejavy sú ... útokom na toleranciu, inklúziu, diverzitu a samotnú podstatu našich ľudskoprávnych noriem a princípov," povedal Guterres. V článku na túto tému tiež napísal : "Tým, ktorí trvajú na používaní strachu, aby rozdelili naše komunity, musíme povedať: Diverzita je bohatstvom, nie hrozbou ... Nesmieme nikdy zabudnúť, že každý z nás je pre niekoho odlišný."

Podľa akčného plánu sa "nenávisť stala súčasťou hlavného prúdu - ako v liberálnych demokraciách, tak v autoritárskych zriadeniach. A s každou porušenou normou sú piliere našej spoločnej humanity oslabené." OSN chce hrať kľúčovú úlohu: "Organizácia Spojených národov musí neustále čeliť zásadným spôsobom nenávistným prejavom. Ticho môže signalizovať ľahostajnosť voči fanatizmu a neznášanlivosti ...."

OSN všetkých prirodzene uisťuje, že "zameranie sa na nenávistné prejavy neznamená obmedzenie alebo zákaz slobody slova. Znamená zabránenie eskalácie nenávistných prejavov do niečoho nebezpečnejšieho, najmä podnecovanie k diskriminácii, nepriateľstvu a násiliu, čo je podľa medzinárodného práva zakázané."

Až na to, že OSN jednoznačne usiluje o obmedzenie slobody slova, najmä toho, ktoré odmieta jej agendu. To je zrejmé v prípade globálneho paktu OSN o migrácii, v ktorom je výslovne uvedené , že by sa malo ukončiť verejné financovanie "médií, ktoré systematicky podporujú neznášanlivosť, xenofóbiu, rasizmus a iné formy diskriminácie voči migrantom."

Pojmy neznášanlivosť, xenofóbia, rasizmus a diskriminácia zostali pochopiteľne len stanovia, čo je nahrávka na smeč vládam, ktoré chcú potlačiť médiá, ktorých názor sa líši od súčasného politického ortodoxného náhľadu na migráciu.

ŠOK: Jennifer Aniston a bitka s Angelinou Jolie? Scéna ako z amerického filmu!
Svetoznáme Hollywoodske hviezdy, Jennifer Aniston a Angelina Jolie nemajú spoločnú len hereckú kariéru, ale aj muža o ktorého priazeň medzi sebou bojovali. Momentálne sa tieto dve rivalky kvôli Bradovi Pittovi majú poriadne v zuboch! Informáciu... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Ján Prokop


Na rozdiel od Globálneho paktu OSN o migrácii obsahuje Akčný plán OSN proti nenávistným prejavom definíciu toho, čo OSN považuje za "nenávisť" . A ide o najširšiu možnú definíciu :

"Akýkoľvek druh verbálnej komunikácie, písomnej komunikácie alebo správanie, ktoré priamo útočí alebo používa hanlivý alebo diskriminačný jazyk, odkazujúce na osobu alebo skupinu osôb na základe toho, kým sú, inými slovami na základe ich náboženstva, etnika, národnosti, rasy, farby pleti, pôvodu, rodu alebo iného identifikačného faktora. " S tak širokou definíciou "nenávisti" môže byť za "nenávistný" prejav označená akákoľvek reč.

Cieľom akčného plánu je "poskytnúť Organizácii Spojených národov priestor a zdroje k zameraniu sa na nenávistné prejavy, ktoré predstavujú hrozbu pre jej zásady, hodnoty a programy. Prijaté opatrenia budú v súlade s medzinárodnými normami a štandardmi v oblasti ľudských práv, najmä v oblasti slobody názoru a prejavu. Ciele sú dvojaké: Zvýšenie snahy OSN o zameranie sa na základné príčiny a na to, čo ďalej poháňa nenávistné prejavy. a umožnenie účinnej reakcie OSN na dopady nenávistných prejavov na spoločnosť. "

OSN v pláne jasne uvádza, že "bude realizovať opatrenia na celosvetovej úrovni a na úrovni jednotlivých krajín, rovnako ako posilniť internú koordináciu medzi príslušnými subjektmi OSN" v boji proti nenávistným prejavom. Domnieva sa, že "riešenie nenávistných prejavov je zodpovednosťou všetkých - vlád, spoločností, súkromného sektora" a anticipuje vznik "novej generácie digitálnych občanov, ktorí sú s to rozpoznať, odmietnuť a postaviť sa nenávistným prejavom." Aký to prekrásny nový svet (narážka na slávny dystopický román Brave New World ,ktorého názov sa do slovenčiny prekladá ako Prekrásny nový svet, pozn. Prekladateľa).

OSN v pláne stanovuje niekoľko prioritných oblastí. Spočiatku bude OSN "potrebovať vedieť viac, aby mohla konať efektívne," a preto umožní "vhodným inštitúciám OSN ... rozpoznať, sledovať, zhromažďovať dáta a analyzovať trendy nenávistných prejavov." Rovnako sa bude snažiť "pochopiť základné príčiny a to, čo ďalej poháňa nenávistné prejavy s cieľom urobiť príslušné opatrenia s cieľom čo najlepšie riešiť a / alebo zmierniť ich vplyv." Okrem toho OSN "identifikuje a podporí aktérov, ktorí čelia nenávistným prejavom."

Subjekty OSN budú tiež "zavádzať opatrenia, zamerané na ľudské práva, ktorých cieľom je bojovať proti odvetným prejavom nenávisti a eskalácii násilia" a " podporovať opatrenia, ktoré zabezpečia dodržiavanie práv obetí a ich potrieb, vrátane využívania opravných prostriedkov, prístupu k justičnému systému alebo psychologickému poradenstvu. "

Turecko a USA sa dohodli na spoločnom vytvorení bezpečnej zóny na severe Sýrie
Turecko a Spojené štáty sa v stredu dohodli na zriadení bezpečnej zóny v severnej Sýrii. Urobili tak deň po nových hrozbách Ankary, že podnikne v regióne vojenskú ofenzívu proti kurdským milíciám, podporovaným Američanmi. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | TASR


Je znepokojujúce, že OSN plánuje vyvíjať tlak priamo na médiá a ovplyvňovať deti prostredníctvom vzdelávacieho procesu:

"Systém OSN by mal ustanoviť a posilniť partnerstvo s novými aj tradičnými médiami za účelom zamerania sa na narativy nenávistných prejavov, podporu hodnôt tolerancie, nediskriminácie, pluralizmu a slobodu názoru a prejavu" a "konať vo formálnom aj neformálnom vzdelávacom procese ... na účel podpory hodnôt a zručností globálneho občianskeho vzdelávania a zlepšenie mediálnej a informačnej gramotnosti. "

OSN si je veľmi dobre vedomá toho, že na dosiahnutie svojho cieľa musí využiť strategické partnerstvá s radom globálnych i miestnych, vládnych a súkromných subjektov. "OSN by mala nadviazať či posilniť partnerstvá s príslušnými stranami, vrátane technologických spoločností. Väčšina zmysluplných opatrení proti nenávistným prejavom nebude prijatá iba samotnú OSN, ale vládami, regionálnymi a nadnárodnými organizáciami, súkromnými spoločnosťami, médiami, náboženskými spoločnosťami a ďalšími aktérmi občianskej spoločnosti," poznamenáva plán. "Subjekty OSN, by mali tiež zapojiť aktérov zo súkromného sektora, vrátane sociálnych médií, do krokov, ktoré podporia zásady a opatrenia OSN na boj proti nenávistným prejavom alebo podporia partnerstvo medzi vládou, priemyslom a občianskou spoločnosťou." OSN tiež hovorí,"na požiadanie" poskytne "podporu členským štátom v oblasti budovania kapacít a rozvoja politiky s cieľom riešiť nenávistné prejavy."

Akčný plán tiež odhaľuje, že prvá konkrétna iniciatíva je už naplánovaná. Jedná sa o "medzinárodnú konferenciu o vzdelávaní pre prevenciu so zameraním na boj proti nenávistným prejavom, ktoré sa zúčastnia aj ministri školstva."

Nový akčný plán hrá priamo do kariet desaťročia trvajúcim snahám Organizácie islamskej spolupráce o zákaz kritiky islamu . Po začatí Guterresovho akčného plánu už Pakistan v sídle OSN predložil šesťbodový plán "riešenie nových prejavov rasizmu a nenávisti založený na viere, najmä islamofóbia." Prezentáciu usporiadal Pakistan spoločne s Tureckom, Svätou stolicou a OSN.

Podľa správ bol tento plán navrhnutý stálou zástupkyňou Pakistanu pri OSN veľvyslankyňou Maleehou Lodhi na zasadnutí nazvanom "Boj proti terorizmu a ďalším násilným činom, spáchaným na základe náboženského vyznania a viery."

"Zvlášť alarmujúci je vzostup islamofóbie, súčasného prejavu starobylej nenávisti, ktorá splodila antisemitizmus, rasizmus, apartheid a mnoho ďalších foriem diskriminácie," uviedla vo svojom prejave veľvyslankyňa. A dodala : "Pakistanský premiér Imran Khan opäť nedávno vyzval k neodkladným akciám proti islamofóbii, ktorá je dnes najrozšírenejším prejavom rasizmu a nenávisti voči ostatným."

"Sme plne odhodlaní podporovať stratégiu OSN proti nenávistným prejavom," povedala pakistanská veľvyslankyňa. "Je to okamih, kedy sa my všetci chceme spojiť, aby sme zvrátili príliv nenávisti a fanatizmu, ktorý hrozí podkopať sociálnu solidaritu a mierové spolužitie."

Európska komisia prešetruje, či zdieľanie siete českými operátormi neobmedzuje konkurenciu
Európska komisia (EK) dospela k predbežnému názoru, že dohoda o zdieľaní siete, ktorú uzavreli českí mobilní operátori O2 CZ a T-Mobile CZ a český poskytovateľ telekomunikačnej infraštruktúry CETIN, obmedzuje hospodársku súťaž.... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019


V roku 2017 viceprezident Facebooku pre styk s verejnosťou Joel Kaplan údajnesúhlasil s požiadavkami pakistanského ministra vnútra Nisar Ali Chána na "odstránenie falošných účtov a explicitného, nenávistného a provokatívneho materiálu, ktorý podnecuje násilie a terorizmus," pretože "celá moslimská umma bola veľmi znepokojená a má vážne obavy zo zneužívania platforiem sociálnych médií k šíreniu rouhačského obsahu. "

Pakistanská veľvyslankyňa Lodhi v OSN vyzvala k vládnym intervenciám v boji proti nenávistným prejavom, vrátane prijatia národnej legislatívy, a údajne "vyzvala na vytvorenie presnejšie zameranej stratégie na riešenie rôznych prejavov islamofóbie. Je potrebné zapojenie 'celej vlády' a 'celej spoločnosti'. Pakistanská veľvyslankyňa vyzvala generálneho tajomníka, aby sa spolu s ďalšími aktérmi vrátane vlád, občianskej spoločnosti a sociálnych médií podieľal na opatreniach, ktoré by zabránili užívateľom sociálnych médií v online radikalizácii. "

Totálna vojna OSN proti slobode slova práve začala.

Judith Bergman je komentátorka, právnička, politická analytička a významná spolupracovníčka Gatestone Institute

Podľa cieľa č. 17 Globálneho paktu o migrácii sa členské štáty zaväzujú "podporovať nezávislé, objektívne a kvalitné podávanie správ vrátane informácií na internete, rovnako ako uvedomelý a vzdelaný mediálny odborníci na otázky migrácie a príslušnú terminológiu. Ďalej investície do etických štandardov správ a reklamy. a nakoniec zastavenie prideľovania verejných financií a materiálnej podpory médiám, ktoré systematicky podporujú neznášanlivosť, xenofóbii, rasizmus a iné formy diskriminácie voči migrantom pri plnom rešpektovaní slobody médií. "

Princezná Eugenia prišla s jedinečným nápadom! Vojvodkyňa Meghan si trhá vlasy
Princezná Eugenia aj Meghan Markleová sú obe veľmi aktívne v oblasti charity a snažia sa vďaka svojmu vplyvu a svojim schopnostiam pomáhať, kde to len ide. Manželka princa Harryho musí byť teraz poriadne naštvaná, že ju nenapadol geniálny nápad, s... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Roman Suchý


 

 

 

Článok v anglickom znení vyšiel na portáli GATESTONE INSTITUTE.