Cyprus vyzval viaceré krajiny EÚ o pomoc pri spracovaní náporu azylantov
08 | 08 | 2019 I TASR

Cyprus vyzval ostatné členské krajiny Európskej únie, aby z jeho územia prevzali na "spracovanie" 5000 žiadateľov o azyl. Dôvodom je výrazný nárast počtu migrantov prichádzajúcich na tento stredomorský ostrov, informovala v stredu agentúra DPA.


"Musím priznať, že naše zdroje a schopnosti sú už vyčerpané a je tu riziko, že nebudeme schopní pomôcť tým, ktorí naozaj potrebujú ochranu," uviedol cyperský minister vnútra Konstantinos Petrides v liste adresovanom viacerým členským krajinám Únie a Európskej komisii (EK).

Cyprus, ktorý má 850.000 obyvateľov, prijal v roku 2018 viac žiadateľov o azyl ako ktorákoľvek iná krajina EÚ. Podľa údajov Eurostatu, štatistickej agentúry EÚ, v minulom roku na Cypre požiadalo o azyl 7610 ľudí, čo je o 70 percent viac ako v roku 2017. Viac ako štvrtina žiadateľov o azyl boli Sýrčania.

Petrides upozornil, že v prvej polovici tohto roka prišlo na ostrov takmer 7000 ľudí, pričom väčšina prešla cez more z Turecka alebo prišla na južnú, grécku časť ostrova, zo severocyperskej tureckej časti.

Európska komisia v stredu potvrdila prijatie listu s výzvou cyperského ministra vnútra. Exekutíva EÚ v tejto súvislosti dala najavo, že Brusel pozorne monitoruje situáciu na Cypre a už zvýšila podporu pre túto členskú krajinu. V prípade potreby je eurokomisia odhodlaná svoju pomoc ešte viac zvýšiť.

Cyprus chce požiadať Holandsko, aby prevzalo časť utečeneckej záťaže
Vláda Cypru sa chystá tento týždeň odovzdať Holandsku formálnu žiadosť, aby prijalo zatiaľ nešpecifikovaný počet spomedzi tisícok utečencov, ktorí sa ocitli na tomto ostrove. Informovala o tom v pondelok holandská verejnoprávna televízia... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR