Americká univerzita v Afganistane žiada prepustenie profesorov, ktorých uniesol Taliban
08 | 08 | 2019 I TASR

Americká univerzita v Afganistane (AUAF) so sídlom v hlavnom meste Kábul vo štvrtok vyzvala na okamžité prepustenie svojich dvoch profesorov, ktorých pred tromi rokmi uniesli militanti z extrémistického hnutia Taliban. Informovala o tom agentúra DPA.


Univerzita svoje vyhlásenie zverejnila pri príležitosti tretieho výročia únosu profesorov, ktorými sú americký občan Kevin King a občan Austrálie Timothy Weeks. "Vzdelávanie by nikdy nemalo byť terčom žiadneho konfliktu," uvádza sa v komuniké univerzity AUAF.

"Zadržiavanie týchto učiteľov nemá nijaké opodstatnenie," dodala univerzita.

Profesorov kábulskej univerzity uniesli 7. augusta 2016 v blízkosti univerzitného areálu.

V októbri 2017 Taliban oznámil, že King je vážne chorý a naliehavo potrebuje lekársku starostlivosť, avšak odvtedy talibovia nezverejnili o unesených profesoroch a ich zdravotnom stave ďalšie informácie.

Počas júlovej návštevy Spojených štátov povedal pakistanský premiér Imrán Chán americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, že Islamabad očakáva "dobré správy" o týchto profesoroch, keďže Taliban by ich mohol v blízkej dobe prepustiť.

ŠOK! ČO VLASTNE JEME: Zamorené jablká a citrusy po celej EÚ obsahujú pesticidy poškodzujúce mozog
Zhruba každý štvrtý citrus a každé desiate jablko v EÚ obsahujú zvyšky pesticídu chlórpyrifosu, s ktorým sa spájajú vážne zdravotné problémy vrátane poškodzovania mozgu detí a hormonálnej nerovnováhy. Informuje o tom organizácia Pesticide Action... Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | Ján Prokop