TEROR V AFGANISTANE: Výbuch bomby uloženej v aute si vyžiadal najmenej 34 zranených
07 | 08 | 2019 I Peter Králik/TASR

Najmenej 34 zranených si vyžiadal v stredu výbuch bomby uloženej v aute pred budovou policajnej stanice v hlavnom meste Afganistanu Kábul, informovali agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na úrady a svedkov.


Hovorca afganského ministerstva vnútra Nasrat Rahímí podľa DPA potvrdil, že k výbuchu došlo pred vchodom do policajnej stanice. Zranených previezli do nemocníc. K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil.

Podľa videozáznamov zverejnených na sociálnych sieťach bolo po výbuchu počuť streľbu. Odpálenie samovražedného atentátnika na zasiahnutie cieľa a následné nasadenie strelcov je bežná taktika vzbúrencov, pripomína AFP.

Spojené štáty a militantné hnutie Taliban sa snažia dohodnúť na prímerí ešte pred afganskými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 28. septembra. Mierová dohoda by mala ukončiť už 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane, ktorá je najdlhšie trvajúcim konfliktom, aký kedy USA viedli v zahraničí.

ŠKANDÁL A ZHNUSENIE: Policajti v USA na koňoch viedli za sebou zviazaného černocha na lane
Policajný šéf texaského mesta Gaveston sa ospravedlnil po tom, ako sa na sociálnych sieťach rozšírila fotografia dvoch belošských policajtov na koňoch, ktorí vedú na lane černocha so spútanými rukami za chrbtom, ako keby bol na vôdzke.... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Taliban v utorok pohrozil, že sa pokúsi prekaziť afganské prezidentské voľby a bude podnikať útoky na predvolebné zhromaždenia. Hnutie pritom varovalo Afgancov, aby sa na takýchto podujatiach radšej nezúčastňovali.

Komando afganských bezpečnostných jednotiek v noci na stredu vtrhlo do bezpečného úkrytu bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Komentár Ariny Cukanovej: Bieloruská hybridná neutralita
Arina Cukanová (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová


Najmenej päť ľudí prišlo o život a sedem ďalších utrpelo zranenia v utorok v Kábule, po tom, ako bomba zasiahla vozidlo prevážajúce pracovníkov riaditeľstva protidrogovej jednotky, uviedla AFP s odvolaním sa na zdroje ministerstva vnútra.