Francúzska polícia po upozornení od Facebooku včas zasiahla proti útočníkovi
07 | 08 | 2019 I TASR

Francúzski žandári v stredu oznámili, že sa im počas uplynulého víkendu podarilo zatknúť násilníka a zachrániť jeho obeť vďaka upozorneniu od sociálnej sieť Facebook, prostredníctvom ktorej páchateľ vysielal naživo zábery svojho činu. Informovala o tom agentúra DPA.


Facebook políciu upozornil na živé vysielanie, v ktorom bil muž so strelnou zbraňou v ruke iného muža a vyhrážal sa, že ho zabije. K incidentu došlo v sobotu krátko po 05.00 h SELČ.

Polícia následne dokázala na základe videozáberov na Facebooku rozpoznať a nájsť vo vidieckej oblasti v Bretónsku dom, v ktorom k tomuto incidentu došlo. Do domu vtrhla zhruba o 07.20 h SELČ a zadržala útočníka, ktorého obeť bola v šoku a mala opuchnutú tvár.

Útočníka odsúdili na päťročné väzenie s jedným rokom nepodmienečne po tom, ako sa k činu i jeho streamovaniu priznal.

K incidentu došlo v čase, keď sa francúzske úrady snažia sociálne médiá a internetové firmy primäť, aby viac kontrolovali nezákonný obsah na svojich platformách, píše DPA.

Spoločnosť Facebook podľa predstaviteľa francúzskej vlády ešte v júni súhlasila s tým, že úradom poskytne IP adresy jej používateľov podozrivých z nelegálneho podnecovania k nenávisti, čo v minulosti robila výhradne pri podozrení z detskej pornografie či terorizmu.

Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu zároveň nedávno schválili návrh zákona, na základe ktorého budú musieť sociálne siete odstraňovať nenávistný obsah do 24 hodín.

Trump žiada od Južnej Kórei vyššie platby za ochranu pred Pchjongjangom
Južná Kórea podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa už dávnejšie súhlasila, že bude platiť Spojeným štátom za ochranu pred Severnou Kóreou "podstatne viac" finančných prostriedkov. Teraz sa podľa Trumpa začali rozhovory o ďalšom navýšení... Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | SITA