Americká armáda vplávala do sporného Juhočínskeho mora, uprostred vojenských cvičení Pekingu (FOTKY)
07 | 08 | 2019 I

Americká námorná flotila USS Ronald Reagan uskutočnila demonštračné cvičenie letových operácií na podporu „mieru prostredníctvom sily“ v Juhočínskom mori, v bezprostrednej blízkosti sporných strategických atolov, na ktorých Čína v tom istom čase spustila svoje vlastné naplánované vojenské cvičenia.


Americké námorníctvo sa v utorok predvádzalo pred malou skupinou filipínskych dôstojníkov, aby predviedlo schopnosti celej svojej útočnej skupiny. Filipíny sú dlhodobo vojensky zdržanlivé. Ostrovný národ sa snaží držať bokom od USA a zdráha sa akejkoľvek otvorenej konfrontácie s Čínou. US Navy manévrovala svojim Reaganovým vzdušným krídlom, ktoré obsahovalo asi 70 stíhačiek F/A-18, špionážnych lietadiel a helikoptér.




© Facebook / USS Ronald Reagan (CVN 76)


© Facebook / USS Ronald Reagan (CVN 76)


Peking opakovane varoval Washington pred provokačnými „plavbami slobody“ v blízkosti Pekingu a opakovane vyzýval Washington, aby sa tejto oblasti vyhýbali, keďže Čína v tej chvíli začala svoje vlastné dvojdňové vojenské cvičenia v blízkosti sporných ostrovov Paracel. Čínska námorná bezpečnostná správa vydala viacnásobné varovania týkajúce sa uzavretia vôd.

© Facebook / USS Ronald Reagan (CVN 76)


Čína dlhodobo požaduje suverenitu nad niektorými ostrovčekmi a útesmi a priľahlými vodami v tejto oblasti a podnikla už aj kroky na ochranu svojich tvrdení tým, že zriadila vojenské základne v tejto oblasti, ktorú si tiež nárokujú Filipíny, Vietnam, Indonézia a Malajzia. Peking opakovane tvrdí, že je otvorený k riešeniu akýchkoľvek sporov so susedmi priamym rokovaním bez vonkajšieho vplyvu alebo zasahovania tretích strán.

© Facebook / USS Ronald Reagan (CVN 76)


Čínska armáda minulý mesiac, uprostred stupňujúceho sa obchodného napätia s USA, začala presadzovať svoje záujmy v indopacifickom regióne a zverejnila bielu knihu, v ktorej jasne uvádza, že ľudová oslobodzovacia armáda je pripravená bojovať za obranu suverenity krajiny.