Zomrela bývalá indická ministerka zahraničných vecí Sušamá Svarádžová
06 | 08 | 2019 I TASR

Vo veku 67 rokov zomrela v utorok v Naí Dillí niekdajšia indická ministerka zahraničných vecí a jedna z vedúcich osobností vládnucej Indickej ľudovej strany (BJP) Sušamá Svarádžová. Podľa tlačovej agentúry Press Trust of India Svarádžová skonala na srdcový záchvat po tom, ako ju prijali v nemocnici v hlavnom meste.


Svarádžová bola v rokoch 2014 až 2019 šéfkou indickej diplomacie v kabinete ministerského predsedu Naréndru Módího. Bola známa svojimi priamymi odpoveďami, najmä prostredníctvom sociálnych sietí, a často odpovedala na žiadosti o pomoc od Indov žijúcich v zahraničí.

Vo veku nedožitých 79 rokov zomrel vedecký pracovník Miloš Kovačka
Vo veku nedožitých 79 rokov zomrel v utorok 6. augusta v Martine dlhoročný vedecký pracovník Matice slovenskej (MS) a Slovenskej národnej knižnice (SNK) Miloš Kovačka. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR


Po podstúpení transplantácie obličky sa Svarádžová rozhodla, že v tohtoročných parlamentných voľbách už nebude kandidovať, odvolávajúc sa na zdravotné problémy.

Módí v sérii tvítov uviedol, že Svarádžovej úmrtie považuje za "osobnú stratu" a ocenil jej neúnavnú prácu počas pôsobenia na indickom ministerstve zahraničných vecí.

Agentúra AP si všíma, že Svarádžová sa vo svojich posledných tvítoch poďakovala Módímu za to, že v parlamente predložil opatrenie na odobratie osobitného štatútu spornému himalájskemu regiónu Kašmír, v ktorom má prevahu moslimské obyvateľstvo. Dolná komora parlamentu zákon o novom usporiadaní štátu Džammú a Kašmír schválila v utorok.