V prvom polroku vyhlásili 1 440 verejných obstarávaní za 3,545 miliardy eur
06 | 08 | 2019 I SITA

V prvom polroku 2019 vyhlásili na Slovensku 1 440 verejných obstarávaní v celkovej predpokladanej hodnote 3,545 mld. eur. Z toho tendre na 626 nadlimitných zákaziek mali odhadované náklady 3,087 mld. eur.


Celkový počet začatých verejných obstarávaní medziročne klesol o 35,8 % a ich predbežná cena vzrástla o 8,6 %. Počet vyhlásených súťaží na nadlimitné zákazky bol nižší o 17,4 %, ich objem však stúpol o 23,7 %. Česká analytická spoločnosť CEEC Research, s. r. o., o tom informovala agentúru SITA na základe údajov z Vestníka Úradu pre verejné obstarávanie.

"Zo zákaziek, ktoré boli oznámené v januári až júni 2019, ich bolo zatiaľ zadaných 16 %. Čo sa týka predbežného objemu, bolo zatiaľ zadaných 8 % z celkovej hodnoty zákaziek," uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. Ich skutočná zadaná hodnota bola 259 mil. eur, čo je o 11 % menej oproti pôvodnej predpokladanej hodnote (291 mil. eur).

Zrušených bolo zároveň zatiaľ 12 % z vyhlásených obstarávaní a v prípade ich objemu 6 % (200 mil. eur) oznámených zákaziek. "Po odčítaní zadaných a zrušených zákaziek zostávajú v systéme ešte 3 mld. eur (teda 86 %), ktoré neboli zatiaľ zadané alebo zrušené," priblížil Vacek.

Za polrok bolo zároveň pridelených dodávateľom spolu 1 221 zákaziek v objeme 2,004 mld. eur. Počet zadaných zákaziek medziročne klesol o 10,3 % a ich hodnota o 4,7 %. Zároveň bolo zadaných 615 nadlimitných zákaziek v objeme 1,697 mld. eur.

Remišová podáva podnet na bývalých vyšetrovateľov, ktorí mali na starosti kauzy Kočnera
Opozičná poslankyňa NR SR Veronika Remišová z pripravovanej strany Za ľudí podáva podnet na policajnú inšpekciu v súvislosti s dvojicou bývalých vyšetrovateľov, ktorí mali na starosti väčšinu káuz podnikateľa Mariana K. Podľa Remišovej v nich... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA


"Pokiaľ by sme porovnali iba nadlimitné zákazky, dostaneme medziročný rast počtu zadaných zákaziek o 3,7 %," priblížila manažérka CEEC Research pre business development Veronika Blížkovská. Hodnota zadaných nadlimitných zákaziek bola nižšia o 2,4 %. "Niektoré zadávacie konania stále bežia, a tiež nie všetky oznámenia o zadaní zákazky boli dodané, preto treba očakávať, že v ďalších mesiacoch budú ešte aktualizované," dodala Blížkovská.

Tender s najvyšším objemom zákazky v prvom polroku vyhlásilo Ministerstvo obrany SR na nákup obrnených vozidiel VTV 4x4 za 321 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Slovenská správa ciest začala súťaž na veľkoplošné opravy ciest prvej triedy v hodnote 166,6 mil. eur, Mesto Nitra na zabezpečenie mestskej autobusovej dopravy za takmer 122 mil. eur.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica vyhlásila tender na rekonštrukciu nemocnice za vyše 87 mil. eur a Slovenská správa ciest na výstavbu obchvatu Šale za viac ako 60 mil. eur bez DPH.

Najväčšiu zákazku za polrok zadal TIPOS, a to na komplexné zabezpečenie stávok hazardných hier a nelotériových produktov v objeme vyše 249 mil. eur. Štátny podnik Vodohospodárska výstavba zaplatí za inováciu a modernizáciu plavebných komôr na vodnom diele Gabčíkovo pre zvýšenie bezpečnosti a intenzity vodnej dopravy takmer 150 mil. eur.

National Development Fund II, a. s., dá za výber finančných sprostredkovateľov pre implementáciu úverového nástroja na podporu energetickej hospodárnych bytových domov 78,9 mil. eur. Hlavné mesto SR Bratislava zadalo zákazku na modernizáciu električkových tratí - Dúbravsko-Karloveskej radiály za 54,3 mil. eur a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uhradí za vypracovanie a vykonanie projektových pozemkových úprav v regiónoch 44,6 mil. eur bez DPH.

"Zverejnené video môže Trubanovi uškodiť. Nálepky, že kedysi skúšal drogy, sa už nezbaví",tvrdí Baránek
Zverejnené video môže Trubanovi poškodiť. Nálepky, že kedysi skúšal drogy sa už nezbaví. Pre agentúru SITA to uviedol politický analytik Ján Baránek. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA