V parlamente momentálne pôsobí 23 nezaradených poslancov
06 | 08 | 2019 I TASR

V Národnej rade (NR) SR pôsobí v súčasnosti 23 nezaradených poslancov. Svoje domovské kluby opustili z rôznych dôvodov. Najviac nezaradených poslancov (deväť) pochádza z klubu OĽaNO.


Sú nimi Viera Dubačová, Alan Suchánek, Oto Žarnay, Richard Vašečka, Veronika Remišová (bývalá predsedníčka klubu, pozn. TASR), Anna Verešová, Soňa Gaborčáková, Elena Červeňáková a Jozef Lukáč. Prví štyria odišli už dávnejšie, posledných päť opustilo klub v júni tohto roka. Kritizovali napríklad to, že OĽaNO neumožnilo svojim poslancom a novým ľuďom stať sa riadnymi členmi hnutia, ako aj to, že hnutie nepracovalo v regiónoch.

Nezaradenými poslancami sú aj Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík a Igor Janckulík. Do parlamentu sa dostali cez dnes už neexistujúcu stranu Sieť. Tú opustili krátko po parlamentných voľbách v roku 2016. Janckulík vstúpil do klubu Mosta-Híd, odkiaľ odišiel krátko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako posledná opustila Sieť Alena Bašistová, ktorá je tiež nezaradená, ale hlasuje s koalíciou.

Sme rodina chce registrovaným gamblerom zakázať aj stávkové kancelárie
Obmedzenia ľudí zapísaných v registri vylúčených osôb by hnutie Sme rodina po novom rozšírilo aj na stávkové hry. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Nezaradená je aj trojica poslancov, ktorých z klubu Sme rodina po konfliktoch vylúčil v roku 2016 jeho šéf Boris Kollár. Ide o Martinu Šimkovičovú, Petra Marčeka a Rastislava Holúbeka.

O jedného poslanca prišla ĽSNS a Smer-SD. Kotlebovcov opustil Juraj Kolesár, z klubu a zároveň aj zo strany Smer-SD vystúpil v októbri minulého roka Marek Maďarič. Svoj odchod zdôvodnil tým, že nechce pôsobiť v koalícii, v ktorej má hlavné slovo politik, "ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie". V strane pôsobil od roku 2000.

Nezaradeným poslancom sa stal po vytvorení vládnej koalície v roku 2016 Zsolt Simon, ktorý na protest odišiel z Mosta-Híd. Klub opustila aj Lucia Žitňanská, z Mosta-Híd vystúpila v septembri 2018. Svoj odchod z vládnej strany vysvetlila nespokojnosťou s činnosťou vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) v súvislosti s rôznymi kauzami.

Z klubu SaS vystúpil počas tohto volebného obdobia Jozef Mihál pre názorový nesúlad s predsedom strany Richardom Sulíkom. Urobil tak vo februári 2017 a ostal nezaradeným poslancom. So smerovaním SaS a nevedel stotožniť aj dnes nezaradený poslanec Martin Poliačik, ktorý stranu opustil v novembri 2017.

ÚVO preveruje tender na opravy ciest prvej triedy za takmer 200 mil. eur
Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje verejnú súťaž Slovenskej správy ciest (SSC) na veľkoplošné opravy ciest prvej triedy po celom Slovensku za predpokladanú cenu 166,56 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (takmer 200 mil. eur s DPH).... Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | SITA