Mečiar sa môže radovať predčasne. Generálna prokuratúra ešte preverí postup vyšetrovateľa
06 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Vyšetrovateľ zastavil stíhanie Vladimíra Mečiara vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa. Generálna prokuratúra tento postup ešte preverí, píše Denník N.


V roku 2017 poslanci a Ústavný súd zrušili Mečiarove amnestie. Stalo sa tak po intenzívnom verejnom tlaku a až na ôsmy pokus. Názor na zrušenie amnestií, ktoré pôvodne zabezpečovali beztrestnosť aktérov únosu Kováča mladšieho, ale aj zmareného referenda, musel zmeniť aj vládny Smer.

Pamätáte sa ešte, ako sa vtedajší predseda vlády a šéf Smeru Robert Fico mnohokrát dušoval, že si nevie právne predstaviť zrušenie amnestii, a nakoniec, tak ako vždy keď sa mu to hodí, otočil o 180 stupňov?

Príkaz na zadržanie Bödöra platil 27 minút. Prokurátor ho potom náhle vzal späť
Prokurátor súhlasil so zadržaním Norberta Bödöra o 13:25. Za pol hodinu však telefonoval vyšetrovateľovi, že svoj súhlas berie späť, píše Denník N. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Ústavný súd pred dvoma rokmi v náleze o zrušení Mečiarových amnestií o Mečiarovi napísal, že zneužíval moc a spreneveril sa sľubu premiéra, aby ochránil seba alebo svojich priamych podriadených.

Sudcovia ústavného súdu po zrušení amnestii uviedli, že Mečiar vydal amnestie ako zastupujúci prezident, a tak mal byť pri využívaní tejto právomoci zdržanlivý. Väčšina ústavných sudcov ale konštatovala, že vtedy Mečiar nekonal zrovna zdržanlivo.

„Je očividné, že predseda vlády sa požiadavkou zdržanlivosti pri výkone právomoci udeľovať amnestiu, respektíve milosť, v čase, keď zastupoval prezidenta, neriadil, naopak, zásadným spôsobom ju zneužil bezprostredne po ujatí sa jej výkonu,“ napísali v náleze.

V pondelok televízia Markíza informovala, že Mečiar za udelenie amnestií v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho stíhaný nebude. „Skutok totiž nie je trestným činom a nie je tak dôvod na postúpenie veci,“ informovala Markíza s tým, že polícia záver prekonzultovala aj s prokuratúrou.

Čítajte viac:

PRÁVE TERAZ: Vyšetrovateľ odmietol stíhanie Vladimíra Mečiara v kauze únosu Kováča ml.
O tom, že "skutok sa nestal", informuje televízia Markíza. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Generálna prokuratúra teraz však povedala, že že prípad a postup polície ešte preverí.

Hovorkyňa Andrea Predajňová pre Denník N potvrdila, že generálna prokuratúra si vyžiada správu o stave veci a posúdi zákonnosť postupov orgánov činných v trestnom konaní.

Taktiež vylúčila, že by zastavenie trestného stíhania konzultoval vyšetrovateľ s akýmkoľvek prokurátorom generálnej prokuratúry.

Podľa Predajňovej je dozorujúcim prokurátorom prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava. „Generálny prokurátor nijakým spôsobom do vyšetrovania predmetnej veci nezasahoval, ani neodobroval rozhodnutie vyšetrovateľa či dozorového prokurátora,“ dodala pre Denník N.

K celej veci sa už vyjadril aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Čítajte viac:

Čižnár odmieta, že má niečo spoločné so zastavením trestného stíhania Mečiara
06 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Generálna prokuratúra tak reagovala po mnohých článkoch a mediálnych výstupoch, napríklad aj od opozičnej SaS, ktorá žiadala generálneho prokurátora Jaromíra Čížnára, aby nedovolil polícii a dozorovému prokurátorovi odložiť tento prípad.

„Bývalý predseda vlády a zastupujúci prezident Vladimír Mečiar svojimi amnestiami z roku 1998 dosiahol taký stupeň pohŕdania právom a spravodlivosťou, ktorý nemôže zostať nepotrestaný,“ napísali vo vyhlásení strany predseda Richard Sulík a podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

SaS pripomenula, že práve Mečiar je v tejto kauze jedným z podozrivých. „To znamená, že amnestie mohol udeliť aj sebe,“ napísali predstavitelia strany vo vyhlásení.

Mečiarova dcéra dostávala svoje firmy do poriadnych dlhov. Neplatila ani štátu na poistnom
O podnikaní detí bývalého premiéra Vladimíra Mečiara pred pár rokmi informoval týždenník Plus 7 Dní. Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | Peter Bachan