Guterres po útokoch v USA vyzýva, aby ľudia spoločne bojovali proti nenávisti
06 | 08 | 2019 I TASR

Generálny tajomník OSN António Guterres žiada, aby sa každý jeden človek zapojil "do boja proti násiliu, ktoré je zakorenené v nenávisti, rasizme, xenofóbii a vo všetkých formách diskriminácie". Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorcu Stéphana Dujarrica.


Dujarric uviedol, že generálny tajomník OSN ostro "odsudzuje teroristický útok v texaskom meste El Paso" a masovou streľbou, ku ktorej došlo len o niekoľko hodín neskôr v meste Dayton v štáte Ohio, bol "šokovaný a pobúrený".

AP pripomína, že Guterres v rámci boja proti nenávistnému prejavu zverejnil nedávno stratégiu a akčný plán, ktorého snahou je riešiť základné príčiny i efektívnejšiu reakciu.

Podľa Dujarrica generálny tajomník taktiež uviedol, že prejavy nenávisti sa musia odsúdiť "odmietnutím ich nárastu, konfrontovaním s pravdou a nabádaním páchateľov, aby zmenili svoje správanie".

Spúšť stláčajú duševné choroby a nenávisť, nie zbrane, prehlásil Trump
Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že Spojené štáty musia reformovať zákony týkajúce sa duševného zdravia, aby boli príslušné úrady schopné lepšie identifikovať "duševne narušených jedincov". Trump sa takto podľa agentúry AP... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR


Sobotňajšia streľba v nákupnom stredisku v meste El Paso v štáte Texas si vyžiadala 22 obetí a 24 zranených. Útočníkom bol 21-ročný Patrick Crusius. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde 24-ročný Connor Betts zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

Americký prezident Donald Trump v pondelok po víkendových streľbách povedal, že Spojené štáty musia reformovať zákony týkajúce sa duševného zdravia, aby boli príslušné úrady schopné lepšie identifikovať "duševne narušených jedincov".

V pondelňajšom prejave z Bieleho domu tiež oznámil, že požiadal ministerstvo spravodlivosti, aby navrhlo legislatívu, v súlade s ktorou budú strojcovia masového vraždenia rýchlo popravovaní.