Británia mala údajne „ústrednú“ úlohu v mučiacom programe CIA
06 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Británia hrala „ústrednú“ rolu pri vydávaní a tajnom zadržiavaní mučených väzňov zo strany CIA vo „Vojne proti terorizmu“, tvrdí novinárske vyšetrovanie.


Výsledkom kompilácie projektu Rendition a Bureau of Investigative Journalism, je 400-stranový dokument s názvom „Neevidované mučenie CIA“.

Autori štúdie tvrdia, že sa im podarilo dodať „najdetailnejšie podrobnosti k mučiacemu programu CIA.“ Časť štúdie sa zamerala na úlohu Spojeného kráľovstva a jej nekalých praktikách.

Britská spoluúčasť podľa dokumentu zohrala hlavnú úlohu v rokoch 2001 až 2009, keď CIA vytvorila globálnu sieť tajných väzníc, známych ako „čierne stránky“.

„Čierne stránky“ fungovali vo viacerých častiach sveta a boli spustené po tom, čo al-Káida zahájila útoky proti USA z 11. septembra. Boli tam „tajne“ zadržiavaní podozriví z terorizmu „na dobu neurčitú“. Washington bol neskôr obviňovaný skupinami obhajcov ľudských práv z vypočúvania väzňov a z mučenia či iných nehumánnych foriem zaobchádzania.

Dokument „Neevidované mučenie CIA“ odhalil, ako bolo britské územie využívané lietadlami CIA na zastavenie a následné natankovanie, pričom sa medzitým premiestnilo najmenej 28 väzňov medzi tajnými väznicami.

Medzi nimi boli dvaja väzni, o ktorých sa v roku 2002 potvrdilo, že prešli ostrovom Diego Garcia (britské územie v Indickom oceáne), pričom dokument tvrdí, že jeden z týchto väzňov bol pravdepodobne pakistanský občan Mohammed Saad Iqbal Madni a druhý bol kuvajtský štátny príslušník Umar Faruq.

Irán predstavil tri nové strely s presným navádzaním
Irán predstavil v utorok tri nové strely s presným navádzaním, pričom minister obrany uviedol, že krajina je pripravená brániť sa pred americkou "brutalitou a konšpiráciami". Čítať ďalej
06 | 08 | 2019 | TASR