Komentár Vladimíra Prochvatilova: Trumpova administratíva potrebuje mať na čele Ukrajiny „svojho“ predsedu vlády
05 | 08 | 2019 I Zuzana Perželová

Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)


A predsa nie Arsen Avakov?


5. júla navštívil Kyjev osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA pre Ukrajinu Kurt Volker, ktorý sa stretol s Vladimírom Zelenským. Stretnutia sa zúčastnili aj Chargé d'Affaires na Ukrajine William Taylor a veľvyslanec USA pri Európskej únii Gordon Sondland, jeden zo sponzorov prezidentskej kampane Donalda Trumpa, uvádza ukrajinské vydanie „Strana.ua“.


Veľvyslanectvo USA na Ukrajine  uviedlo, že strany diskutovali o spolupráci medzi Ukrajinou a  Spojenými štátmi. Volker a Sondland sa vyjadrili, že „Spojené štáty budú neochvejne podporovať demokraciu, bezpečnosť a prosperitu Ukrajiny“.


"Strana. ua“ tvrdí, že jednou z podmienok „neochvejnej podpory“ Washingtonu je „vytvorenie koalície Vakarčukovej strany „Hlas“ so „Sluhom národa“". „Západné médiá takmer jednomyseľne predpovedajú koalíciu Ze a Vakarčuka, aj keď „Hlas“ speváka získal len o niečo viac ako 6%", poznamenáva publikácia, podľa údajov, ktorej za túto tému aktívne lobuje George Kent, zástupca pomocníka štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí USA, predtým Veľvyslanec USA na Ukrajine. Okrem toho, na Vakarčukov „Hlas“ dohliada William Taylor, Charge d 'Affaires na Ukrajine.


Takáto koalícia je pre ministerstvo zahraničných vecí USA zárukou neotrasiteľného prozápadného smerovania Ukrajiny. Predpokladá sa, že Zelenského strana v koalícii s Vakarčukovým „Hlasom“ nebude môcť podniknúť kroky, ktoré by viedli k vzájomnému porozumeniu s Ruskom a zastaveniu nútenej ukrajinizácie.


Na začiatku júla, odborníčka v Ruskej federácii zakázanej  Atlantickej rady (Atlantic Council) Melinda Haringová v rozhovore pre "Hlas Ameriky" povedala, že pre Zelenského "by bolo politicky oveľa lepšie, keby sa spojil s Vakarčukom, čím by ukrajinskému voličovi ukázal, že prichádza s novými tvárami, novými myšlienkami a stranou, a prinajmenšom, že je zástancom ideológie, ktorá chce bojovať s korupciou, a ktorá taktiež pevne stojí na pozíciách proeurópskeho smerovania Ukrajiny. Neodporúčala by som mu spájať sa s Tymošenkovou, pretože táto strana, podľa môjho názoru, zastupuje staré tradície“.


Zasahovanie USA do záležitostí Ukrajiny s cieľom vnútiť Zelenskému a jeho strane alianciu s Vakarčukom už nie je dlhodobo žiadnym tajomstvom. Veľkú úlohu v tomto usporiadaní zohráva vplyvný minister vnútra Ukrajiny Arsen Avakov. Ako informovala na svojej webovej stránke „Únia blogerov Ukrajiny“, Avakov a premiér Grojsman v júni  tajne navštívili  panstvo ukrajinského oligarchu Viktora Pinčuka, ktorý sponzoroval Vakarčuka. To, že Pinčuk sponzoruje stranu „Hlas“, potvrdil aj riaditeľ Ukrajinského inštitútu pre analýzu a riadenie politiky Ruslan Bortnik.


Náhly prielom vo voľbách do Najvyššej rady zaznamenala strana „Hlas“, ktorá vo voľbách doslova do poslednej chvíle balansovala na hranici zvoliteľnosti 5%. Možno to vysvetliť tým, že zahraniční správcovia Ukrajiny sa rozhodli znížiť vplyv oligarchu Kolomojského na Zelenského.


„Sluha národa“ získal v Najvyššej rade nového volebného obdobia najväčšiu frakciu pozostávajúcu z 254 poslancov (podľa zoznamu strán  a podľa väčšinových volebných obvodov). Je to postačujúce na prijatie zákonov pochádzajúcich z dielne jednej strany (postačuje 226 hlasov), ale nestačí to na zmenu ústavy, ktorá si vyžaduje 300 hlasov. Poslanci z Vakarčukovej strany by pridali k poslancom „Sluha národa“ (v prípade ak by bola takáto koalícia vytvorená) ďalších 20 hlasov.


Je zaujímavé, že odporúčanie Melindy Haringovej „nespájať sa s Tymošenkovou“ sa zhoduje s návrhom „minimalizovať pravdepodobnosť zjavenia sa Tymošenkovej vo vláde Ukrajiny“ predloženým v liste regionálnej riaditeľky Svetovej banky pre Bielorusko, Moldavsko a Ukrajinu, Satu Kahkonenovej adresovanom Kurtovi Volkerovi, ktorý zverejnila „Únia blogerov Ukrajiny“. Text listu, ktorý bol napísaný 4. apríla  uverejnilo  26. júla ukrajinské vydanie „Národnej spravodajskej banky“.


Satu Kahkonenová, ktorá predtým pôsobila ako zástupkyňa riaditeľa Amerického centra pre inštitucionálne reformy navrhuje Volkerovi, aby podporil nomináciu Arsena Avakova na post predsedu vlády Ukrajiny. "Je úplne zrejmé, že v prípade realizácie tohto plánu budeme mať dobrého spojenca pri riešení problémov v oblasti demokracie na Ukrajine a stabilného ekonomického partnera pre zaručený návrat prostriedkov pridelených medzinárodnými štruktúrami", uvádza sa v liste. Primárnym „problémom v oblasti demokracie na Ukrajine“ je transformácia krajiny na parlamentnú republiku. V zozname šiestich kandidátov na post predsedu vlády, ktorí sa podľa informácií novín “Kommersant” teraz zvažujú, sa však meno Avakov neuvádza.


Neskôr Svetová banka dementovala pravosť Kahkonenovej listu adresovaného Volkerovi. "Nepísala a nepodpisovala som tento list - je to podvrh", -  uvádza sa vo vyhlásení podpísanom Kahkonenovou na webovej stránke Svetovej banky. Napokon by bolo zvláštne, ak by sa priznala, že list je pravý. Medzitým ani „Únia blogerov Ukrajiny“, ani „Národná spravodajská banka“ nevyvrátili svoje publikácie.


Úzke vzťahy medzi Američanmi a Avakovom vždy zohľadňoval aj Kolomojský, ktorý predtým v rozhovore pre RBK-Ukrajina  nevylúčil, že sa Arsen Avakov môže stať novým premiérom Ukrajiny. "Môže byť kompromisom medzi mnohými, dokonca aj bez účasti v parlamentných voľbách", zdôraznil oligarcha.


Na stretnutí Zelenského s Volkerom, Sondlandom a Taylorom si však Američania  stanovili aj ďalšie podmienky svojej „neochvejnej podpory“: minimalizáciu vplyvu Kolomojského (až do doby jeho trestného stíhania), ako aj šéfa prezidentskej administratívy Andreja Bohdana, ktorého tiež považujú za kreatúru Kolomojského. Ďalšou požiadavkou, ktorú Kurt Volker predložil, bolo vymenovať do funkcie predsedu vlády osobu, ktorá by bola „do značnej miery nezávislá od Zelenského, ale zároveň by počúvala odporúčania Západu“.


V odpovedi na otázku, kvôli čomu pricestoval do Kyjeva osobitný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pre Ukrajinu a sponzor Trumpa, „Strana.ua“ uviedla, že „Washington [čítaj: Administratíva Trumpa]. -  autor V.P.] má záujem o svojho premiéra a "kompromat" na Bidena“.
/ V ruskej kultúre sa používa výraz kompromat , ako skratka pre „kompromitujúci materiál" /


Ako je známe, bývalý viceprezident USA Joe Biden figuruje v škandále s ukrajinskou plynárenskou  spoločnosťou  Burisma, v dozornej rade je jeho syn, ktorý dostával obrovský honorár. Keď v roku 2014 Generálna prokuratúra Ukrajiny začala trestné konanie voči tejto spoločnosti, Biden starší zasiahol  a požadoval,  aby odvolali generálneho prokurátora Viktora Šokina, čo sa aj stalo. Teraz je Joe Biden najväčším oponentom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v roku 2020 a kompromat na jeho osobu by bol pre 45. amerického prezidenta veľmi užitočný.


V súčasnosti nedisponuje Vladimír Zelenský na Ukrajine takou plnou mocou, ktorú mu poskytuje post prezidenta. Neistota takejto situácie zvyšuje mieru zasahovania administratívy USA do záležitostí Ukrajiny.