Environmentalisti žiadajú ochranu robotníkov čistiacich parížsku Notre-Dame
05 | 08 | 2019 I TASR

Environmentálne organizácie a odborové hnutia vyzývajú príslušné francúzske úrady na zaistenie toho, aby robotníci čistiaci požiarom spustošenú parížsku katedrálu Notre-Dame a obyvatelia žijúci v jej blízkosti boli chránení pred jedovatými látkami. Informuje o tom v pondelok agentúra AP.


Čistiace práce na katedrále boli v júli prerušené pre obavy z vysokej koncentrácie olova. Úrady ich však plánujú ešte tento mesiac obnoviť, avšak za sprísnených bezpečnostných pravidiel.

Environmentálne organizácie a odborové hnutia varovali v pondelok na tlačovej konferencii pred časticami olova v ovzduší, vyskytujúcimi sa okolí katedrály, a vyžiadali si pravidelne aktualizované informácie o úrovni tohto znečistenia.

Žiadajú tiež o zriadenie lekárskeho strediska, ktoré bude monitorovať zdravotný stav hasičov a robotníkov pracujúcich na katedrále i občanov žijúcich v jej blízkosti.

Pri požiari z 15. apríla sa uvoľnilo do ovzdušia veľké množstvo olova, keďže krov gotickej katedrály Notre-Dame a štíhla veža, ktorých časti zhoreli alebo sa zrútili, obsahovali stovky ton tohto kovu. V okolitom ovzduší bola následne zistená mimoriadne vysoká koncentrácia častíc olova.

Obnova požiarmi zničených lesov na Sibíri môže trvať aj vyše 100 rokov, tvrdia vedci
Rozloha územia, ktoré na ruskej Sibíri a Ďalekom východe zachvátili lesné požiare, sa zmenšila o štvrtinu. Podľa agentúry Interfax o tom v pondelok informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR