Asistentov učiteľa bude menej aj podľa SaS. Ministerstvo oponuje, že ich pribudne
05 | 08 | 2019 I SITA

Asistentov učiteľa ani osobných asistentov rozhodne nie je dostatok. Často nastáva stav, že asistent učiteľa má na starosti viac tried, povedal pre agentúru SITA Jozef Griač, zakladateľ dobrovoľníckej organizácie Imobilio, ktorá robí aktivity v prospech zdravotne postihnutých. Nedostatok financií, ktoré ministerstvo vyčlenilo pre asitentov kritizovali nedávno viacerí politici. Pridáva sa k nim aj Sloboda a Solidarita (SaS).


„Školy žiadali na prvý polrok nového školského roka 7 045 pedagogických asistentov. Ministerstvo ich požiadavku „objektivizovalo“ a celkový počet skorigovalo na 6 292. V skutočnosti im však vyčlenilo peniaze iba na 2 380 asistentov. Potvrdzujú to čísla, ktoré poslankyňa NR SR za stranu SaS Zuzana Zimenová získala od ministerstva školstva," uviedla strana v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol šéf tlačového oddelenia strany Róbert Buček.

Naposledy zaň kritizovala ministerstvo Jana Žitňanská z prípravného tímu vznikajúcej strany Za ľudí. Podľa nej aj podľa SKU sa dokonca ministerstvo rozhodlo odňať časť asistentov zo špeciálnych škôl. Ministerstvo sa ohradilo a informácie kritikov označilo za nepravdivé.

„Špeciálne školy v žiadnom prípade neprídu o svoje financie na asistentov, ministerstvo žiadnych asistentov neodoberá, naopak ich kapacity budú posilnené,“ odmietol kritiku rezort vo vyhlásení pre médiá prostredníctvom tlačového odboru.

„Ministerstvo školstva v prvom kroku stransparentnilo metodiku na prideľovanie dotácií pre asistentov učiteľa na základe počtu žiakov a závažnosti postihnutia,“ uviedol tlačový odbor v reakcii na množiace sa výhrady k zverejneným financiám.

Ministerstvo naopak tvrdí, že asistentov na základných školách posilnilo „s cieľom podporiť integráciu žiakov špeciálnych škôl do základných škôl v prípadoch, keď ju rodičia a žiaci žiadajú“.

PRÁVE TERAZ: Vyšetrovateľ odmietol stíhanie Vladimíra Mečiara v kauze únosu Kováča ml.
O tom, že "skutok sa nestal", informuje televízia Markíza. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | Peter Bachan


„Rezort tak z príspevku umožní financovanie asistentov učiteľa aj na bežných základných školách, ktorým sa doteraz pri prideľovaní príspevku nevychádzalo v ústrety,“ uvádza vo svojom stanovisku.

Ministerstvo tiež informuje, že v druhom kroku zvolali rokovanie s vedením asociácie špeciálnych základných škôl s cieľom určiť objem dofinancovania ich nárokov tak, aby bola zachovaná požiadavka na asistentov aj v špeciálnych školách.

Ministerstvo zdôraznilo, že žiaci so znevýhodnením a ich integrácia sú jednou z jeho priorít, „čo dokazuje aj dodatočné navýšenie financií na asistentov učiteľa v roku 2018 v objeme štyri milióny eur, v roku 2019 zatiaľ v objeme takmer 1,4 milióna eur“.

Bugár trvá na verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov, Smeru-SD neustúpi
Predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár neustúpi z požiadavky voliť kandidátov na ústavných sudcov v pléne verejne. V rozhovore pre TASR uviedol, že sa nenechá pritlačiť koaličnými partnermi k inej dohode. Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR


Zakladateľ dobrovoľníckej organizácie Imobilio Jozef Griač priblížil aj význam asistenta. „Asistent učiteľa výrazným spôsobom napomáha, aby mohol učiteľ pristupovať ku každému žiakovi čo najviac individuálnym spôsobom, pretože každé zdravotné postihnutie aj pri rovnakej diagnóze vytvára žiakovi iné bariéry, ktoré mu komplikujú plnohodnotne sa vzdelávať.

Jeden žiak potrebuje pomoc pri písaní poznámok na hodine, inému zas treba presnejšie vysvetliť postup riešenia matematických príkladov a pod.,“ vraví Griač, ktorý sám od narodenia má mozgovú obrnu.

Absolvoval gymnázium na Mokrohájskej ulici na Spojenej škole v Bratislave a získal magisterský titul na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave odbor sociálna práca. Roky tiež aktívne organizuje akcie dobrovoľníckej organizácie Imobilio a mobilizuje dobrovoľníkov.

Je iniciátorom Imobilio Cupu, exhibičného turnaja v paralympijskom športe boccia, pri ktorom sa pri hre stretávajú zdraví a zdravotne znevýhodnení.

„Doposiaľ nie je naplnená ani polovica požiadaviek škôl. Zároveň sa presunuli asistenti zo špeciálnych škôl do bežných škôl, čo vyvolá veľké napätia, zhorší starostlivosť o najzraniteľnejších a zníži ešte viac kvalitu vzdelávania,“ vyjadril sa nedávno Viktor Križo v mene Slovenskej komory učiteľov.

Sulík zvolal mimoriadny kongres SaS, chce si potvrdiť pozíciu predsedu strany
Predseda opozičnej SaS Richard Sulík zvolal na 7. septembra mimoriadny kongres strany, kde plánuje odstúpiť z funkcie šéfa strany. O post sa bude uchádzať opäť. Týmto krokom si chce potvrdiť svoju pozíciu. Upozornil na to portál Aktuality.sk, TASR... Čítať ďalej
05 | 08 | 2019 | TASR