The Hill o budoucnosti po INF: Čína, rakety a osud START-III
04 | 08 | 2019 I Ján Prokop

V piatok 2. augusta vypršala lehota na odstúpenie USA od zmluvy INF a odborníci sa pýtajú, či bude mať Donald Trump dosť diplomatických zručností, aby krajinu z tejto situácie vymanil.


Na jednej strane vraj existuje nádej na novú, širšiu zmluvu s účasťou Číny, najmä preto, že európski spojenci už ukázali, že na svojom území nechcú vidieť nové rakety. Na druhú stranu, Pentagon už požiadal o peniaze na vytvorenie zakázaných zbraní ešte predtým.

V piatok vypršal konečný termín pre USA aby sa stiahlo zo zmluvy INF, čiže šesť mesiacov po oznámení Donalda Trumpa. USA budú odteraz zbavené obmedzenia podľa tohto paktu. Každý teraz pozorne sleduje, čo bude ďalej so systémom kontroly zbrojenia medzi Ruskom a Spojenými štátmi, napísal The Hill.

India tvrdí, že prekazila „infiltračné“ pokusy pakistanskej armády v Kašmíre
Indická armáda vyhlásila, že zabila najmenej päť Pakistancov, ktorí sa pokúsili preniknúť na vojenskú základňu v spornom Kašmíre. Boje vypukli po tom, ako Dillí vyzvalo členov výpravy, aby opustili túto oblasť kvôli bezpečnostným... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Niektorí demokrati sa obávajú, že takáto situácia by mohla viesť k novým pretekom v zbrojení v štýle studenej vojny. Senátor Bob Menendez poznamenal, že Rusko by potom začalo jasne investovať do modernizácie a zvyšovania vyzbrojovania. "A to posledné, čo potrebujeme sú nové preteky v zbrojení," uviedol.

Odborníci tento krok pripisujú ako všeobecnú líniu amerického odklonu od zmlúv sovietskej éry, ktoré údajne neboli dostatočne flexibilné, aby dokázali čeliť meniacim sa výzvam v oblasti globálnej bezpečnosti. Niektorí hovoria, že Zmluva INF nezohľadnila Čínu s novými vojenskými schopnosťami.

Iní zdôrazňujú, že táto zmluva by mala byť nahradená novou, ktorá by vyplnila medzeru.
V súčasnej dobe majú USA a Rusko zmluvu START-III, podpísanú Barackom Obamom, ale Spojené štáty ju po roku 2021 neobnovili, uviedol poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton . Washington dal jasne najavo, že USA chcú súdržnejšiu zmluvu, ktorá by zahŕňala Čínu a nové typy zbraní. Spojené štáty a Rusko sa pri tomto probléme stretli v Ženeve v júli.

Potopenie troch lodí na Filipínach si vyžiadalo najmenej 25 mŕtvych
Najmenej 25 ľudí zahynulo a šesť je nezvestných po tom, ako sa v sobotu v zlom počasí medzi filipínskymi ostrovnými provinciami Guimaras a Iloilo potopili tri lode. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA


Na druhej strane sa experti obávajú, že Spojené štáty využívajú Čínu ako krytie pre odstúpenie od zmlúv, kedy nakoniec nie je pravdepodobné, že by Peking, ktorý nemá zase toľko jadrových zbraní, s obmedzeniami súhlasil (na druhej strane, Peking už dal najavo odmietavé stanovisko). Takže politickí analytici požadujú širšiu dohodu s Ruskom a Čínou, ale nie na úkor START-III.

USA a Európa sa pripravujú na to, čo sa stane po INF,poznamenal autor materiálu. Všeobecne platí, že Trumpové rozhodnutie odstúpiť od zmluvy nájde podporu, ale je kritizovaný za to, že to nečakane oznámil a spojencov ponechal v tme. Teraz sa odborníci zaujímajú, či bude mať Trump dostatočné diplomatické schopnosti, aby z tejto situácie krajinu vyviedol.

Výbuch na leteckej základni v Sýrii neprežilo 26 vojakov
Výbuch v sýrskej provincii Homs, ktorý pripisujú technickej chybe, neprežilo 26 vojakov, vrátane siedmich dôstojníkov. Informujú o tom sýrske provládne noviny Al-Watan. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA