Projekty na prevenciu drogovej kriminality môžu súťažiť o európsku cenu
04 | 08 | 2019 I SITA

Projekty zamerané na prevenciu kriminality spojenej s užívaním drog môžu súťažiť o Európsku cenu za prevenciu kriminality 2019. Ako ďalej na svojej internetovej stránke informovalo ministerstvo vnútra, témou pre súťažné projekty je konkrétne Znižovanie a prevencia drogovej kriminality a škôd spôsobených zneužívaním drog medzi mladými ľuďmi.


Súťaž o najlepší projekt v oblasti prevencie kriminality na vybranú tému každoročne vyhlasuje Európska sieť na predchádzanie trestnej činnosti (EUCPN).

Súťaž je rozdelená do dvoch kôl, národného a medzinárodného. „Národné kolo súťaže sa uskutoční 19. septembra na Ministerstve vnútra SR,“ informoval rezort s tým, že výherca národného kola postúpi do medzinárodného kola, kde na konferencii EUCPN, ktorá sa uskutoční 11. až 12. decembra vo fínskych Helsinkách, odprezentuje svoj projekt.

„Víťazný projekt medzinárodného kola bude vyhlásený a ocenený finančnou odmenou 10 000 eur. Okrem prvého miesta budú ocenené aj projekty umiestnené na druhom a treťom mieste, a to finančnou odmenou 5 000 eur,“ informovalo ministerstvo.

Do národného kola súťaže je možné prihlásiť sa s projektom zameraným na zabránenie mladistvým užívať drogy a iné druhy omamných látok alebo na znižovanie škodlivých a nežiaducich účinkov drog, nie však alkoholu.

KRIMI: Žiarčan, obvinený z drogovej trestnej činnosti, už sedí vo väzbe
V prípade drogovej trestnej činnosti, v súvislosti s ktorou zasahovali tento týždeň kriminalisti zo Žiaru nad Hronom v Ladomerskej Vieske, už sedí obvinený muž vo väzbe. Informovala o tom v nedeľu banskobystrická polícia na svojej facebookovej... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR


„Cieľom projektu môže byť aj znižovanie kriminality, alebo protispoločenskej činnosti súvisiacej s užívaním drog mladistvými, alebo zlepšenie pocitu bezpečia na verejných miestach, najmä v blízkosti liečební a obytných zón,“ vysvetlilo ministerstvo s tým, že prihlásené projekty môžu využívať rôzne druhy a metódy prevencie kriminality.

Prihlášky projektov treba zaslať elektronicky na adresu [email protected] a poštou na adresu Sekretariát Rady vlády SR pre prevenciu kriminality, Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR, Ministerstvo vnútra SR, Drieňová 22, 826 86 Bratislava.

Ministerstvo vnútra dlhodobo finančne podporuje projekty, ktorých cieľom je znižovanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti, zvyšovanie bezpečnosti miest a obcí, prevencia kriminality v rizikových skupinách a pomoc obetiam trestných činov. Tiež také, ktoré reagujú na nové trendy a hrozby v oblasti bezpečnosti a verejného poriadku.

Cieľom finančnej podpory projektov zameraných na prevenciu kriminality je podľa ministerstva „cieľavedome, komplexne a koordinovane pôsobiť na príčiny a podmienky, ktoré umožňujú páchanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti za účelom jej predchádzania, potláčania a zamedzovania“.