Košický kraj rekonštruuje úsek cesty od Veľkého Folkmara po Spišské Vlachy
04 | 08 | 2019 I SITA

 Košický samosprávny kraj (KSK) sa pustil do rekonštrukcie cesty medzi Veľkým Folkmarom a Spišskými Vlachmi, ktorá je súčasťou hlavnej spojnice krajského mesta Košice s okresným mestom Spišská Nová Ves. Úsek dlhý 10,5 kilometra bude stáť takmer päť miliónov eur. Väčšinu sumy pokryjú európske fondy, pričom spoluúčasť kraja je približne 250-tisíc eur. Zhotoviteľ COLAS Slovakia by mal stavbu odovzdať do dvoch rokov. V tlačovej správe o tom informoval hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.


„V okresoch Gelnica a Spišská Nová Ves nie je ani jeden kilometer diaľnic a rýchlostných ciest, nenachádza sa tu ani cesta I. triedy, takže je celá cestná doprava vedená len po cestách II. triedy. Verejnú osobnú dopravu na území zabezpečujú najmä autobusy, v integrácii so železničnou dopravou.

Aj z dôvodu, že na území nejestvuje nadradená dopravná infraštruktúra a do mnohých obcí nevedie železničná trať, považujeme túto cestu z hľadiska verejnej osobnej dopravy za mimoriadne významnú a jej rekonštrukcia je nevyhnutná,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Na riešenom úseku je poškodený povrch vozovky, nachádzajú sa tu početné výtlky, deformácie, trhliny a lokálne sieťové rozpady. Existujúce autobusové zastávky sú bez zastávkového pruhu a nástupíšť a v niektorých úsekoch chýbajú zvodidlá.

POZOR: Polícia varuje pred podvodníkmi predstierajúcimi poruchu auta, aby vylákali peniaze
Bratislavská polícia na svojej facebookovej stránke upozorňuje, že počas letného obdobia sa na viacerých úsekoch diaľnic aj na území Bratislavského kraja častejšie stretáva s prípadmi podvodníkov, ktorí predstierajú poruchu na motorovom vozidle.... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA


„Desaťkilometrový úsek medzi Spišskými Vlachmi a Kolinovcami, takzvaný Hejbarok, je z hľadiska štatistiky nehodovosti úsekom častých dopravných nehôd. Súčasný stav vozovky je v tomto úseku mimoriadne poškodený. Rekonštrukcia tohto úseku pomôže nielen Spišským Vlachom, ale aj okolitým obciam a zaistí bezpečnejší prejazd pre motorové vozidlá, cyklistov aj motocyklistov,“ uviedol primátor Spišských Vlách Ľubomír Fifik.

Projekt zahŕňa rekonštrukciu vozovky, výstavbu zastávkových pruhov pre štyri autobusové zastávky vrátane osvetlenia prechodov pre chodcov, úpravu križovatky v odbočke na obec Kojšov a rekonštrukciu križovatky v meste Krompachy. Oprava cesty sa dotkne aj obcí Kluknava a Richnava.

„Tento rok je naplánovaná výstavba oporného múra pri autobusovej zastávke v Jaklovciach, rekonštrukcia cestných priepustov v Spišských Vlachoch a v Jaklovciach, vybudovanie autobusovej zastávky Miklipark vo Veľkom Folkmari, oprava cesty v intraviláne obce Krompachy, osvetlenie priechodu pre chodcov v Kolinovciach a oprava časti cesty,“ doplnil župan Trnka.

Ostatné práce sa budú realizovať v nadchádzajúcej stavebnej sezóne. V roku 2020 bude nutná uzávierka cesty na tri mesiace od križovatky Kojšov v obci Veľký Folkmar. Obchádzka bude viesť cez Kojšov, pričom vylúčená bude doprava veľkých nákladných áut.