Danko: Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny
04 | 08 | 2019 I TASR

Verejné obstarávania a stavebný zákon potrebujú zmeny. Myslí si to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s problémami pri rekonštrukcii vysokoškolských internátov v bratislavskej Mlynskej doline. Pomohlo by podľa neho napríklad zvýšenie limitov na možnosť priamych zadaní s užším ponukovým konaním.


Danko zdôraznil, že štát peniaze na rekonštrukcie má, problém však vidí v zákone o verejnom obstarávaní a stavebnom zákone. Myslí si, že potrebujú zjednodušiť.

"Už som niekoľkokrát na to upozorňoval premiéra, aj vtedy keď sa fotografovali plesne, že problém nie je v tom, že by riaditelia nemocníc nechceli niečo opravovať, niečo rekonštruovať. Aspoň do milióna eur by mali mať voľnejšie ruky," skonštatoval s tým, že problém vidí v zákone.

Zvýšiť chce podľa svojich slov napríklad limit pri priamych zadaniach s užším ponukovým konaním. "To znamená zvýšiť limit, aby povedzme do jedného milióna eur mohol zadávateľ osloviť minimálne tri firmy a v rámci toho urobiť aspoň nejakú úpravu," povedal v rozhovore pre TASR s tým, že sa to nedá urobiť bez Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Martin Fedor: Šéfa polície by mohla v budúcnosti menovať prezidentka
04 | 08 | 2019 | Peter Králik/SITA


Dodal, že aj preto sa stretol s riaditeľom ÚVO a hovoril o tejto téme aj s rektorom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. "Ja chápem, že sa ľudia niekedy upínajú k tomu, že si vo vláde, tak rieš, ale chcem povedať, že sú segmenty, za ktoré zodpovedám a za ktoré nie.

A v tejto vláde má SNS na starosti školstvo, pôdohospodárstvo a obranu. Čo sa týka internátov, tak už sa snažíme urobiť nejakú novelu, aby sa odľahčili ruky pri rekonštrukciách, aj preto som sa obrátil na týchto predstaviteľov. Ale nemôžem riešiť nemocnice, to je v gescii Smeru-SD," poznamenal.

Danko pre TASR povedal, že pripravuje minimálne úpravy v zákone o verejnom obstarávaní. "Pokúsim sa tam dostať aj nemocnice a stavby verejného záujmu. Je predsa choré, aby nevedeli havarijné stavy bez nejakých ťažkých obstarávaní riešiť. Musíme im rozviazať ruky pri týchto obstarávaniach a potom celý systém zjednodušiť," vysvetlil.

GALKO (SaS): Výbor na kontrolu NBÚ preverí bezpečnostnú previerku pre Bödörovu firmu
Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) preverí bezpečnostnú previerku pre spoločnosť BONUL. Na svojom facebookovom profile o tom informuje Nadácia Zastavme korupciu. „Výbor na kontrolu NBÚ preverí... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019