Zomrel legendárny tvorca papierových vystrihovačiek Richard Vyškovský
03 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič
S jeho papierovými modelmi vyrastali celé generácie slovenských detí a niektorým táto záľuba vydržala až do dospelosti. Architekt Richard Vyškovský zomrel krátko po svojich deväťdesiatych narodeninách.

Richard Vyškovský sa narodil 13. júla 1929 vo Viedni. Známym sa stal predovšetkým vďaka papierovým vystrihovánkam, ktoré patrili celých päťdesiat rokov jeho aktívnej kariéry k tým absolútne najobľúbenejším. Prvýkrát si ich mohli záujemcovia vystrihnúť v roku 1969 z časopisu ABC.

Autoveterán Packard Landaulet z roku 1912, prvá vystrihovačka autorskej dvojice Pavel Blcha-Richard Vyškovský v ABC (marec 1969). Skonštruované podľa "angličáku" Matchbox radu Models of Yesteryear, kód Y-11B z pol. 60. rokov.


Všetko začalo vďaka stávke. Prvú vystrihovačku vytvoril Vyškovský už v roku 1968. Podľa "angličáku" značky Matchbox nakreslil vystrihovací autoveterán Packard Landaulet 1912. Aj v ďalších rokoch sa modelári od Vyškovského dočkali celého radu strojov, áut, ale aj vojenskej a kozmickej techniky. Oživil napríklad legendárnu vesmírnu loď Galaxia z rovnomenného komiksu, ktorý vychádzal v časopise ABC v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

V autorovom rozsiahlom katalógu nájdeme tiež ľudovú architektúru z Čiech, Moravy i Slovenska, ako aj rôzne moderné či historické vlakové stanice. Patria sem známe i menej známe hrady a zámky alebo celé fiktívne mesto, preslávenú obriu Mestskú pamiatkovú rezerváciu.

V posledných rokoch sa špecializoval na "oživenú architektúru", ako svoju činnosť nazýval. Snažil sa aspoň pomocov papierových modelov rekonštruovať veľké stavby, hrady, ktorých pôvodnú krásu už nenávratne zmazal zub času. Študoval pramene a rekonštruoval pôvodnú podobu zrúcanín.

Kráľ medzi papierovými hradmi: Pražský hrad.


Podrobnosti o jeho celoživotným diele nájdete v tomto článku.

Richard Vyškovský zomrel prvého augusta 2019.