V Poľsku existuje dedina kde sa rodia len ženy. Starosta ponúka odmenu páru, ktorému sa podarí počať chlapca
03 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Poľská dedina Miejsce Odrzańskie blízkosti Opole sa pomaly stáva výlučne ženskou záležitosťou: už deväť rokov sa v dedine nenarodil žiadny chlapec. Starosta, ktorý má dve dcéry, sľúbil odmenu žene, ktorá ako prvá konečne porodí syna, poznamenal server ThefirstNews.


V dedine sa od roku 2010 narodilo desať dievčat, ale žiadny chlapec. Pritom podľa štatistík Poľky rodia viac chlapcov ako dievčat, predvlani to bolo 207.000 chlapcov ku 196.000 dievčat.

Svet zabývaný samými ženami opísala najúspešnejšia poľská filmová komédia Sexmisia, ktorú pred 36 rokmi nakrútil režisér Juliusz Machulski podľa scenára českého spisovateľa Pavla Hajného. Zmienka lokálnej televíznej stanice, že čosi podobné sa deje v skutočnej dedine, založenej v roku 1679, vyvolala záujem celoštátnych i zahraničných médií.

"Práve je u nás reportérka z New York Times a zaujímala sa o nás novinárka z Global News z Kanady," povedal starosta Rajmund Frischko servera Natemat.pl. O poľskej dedine už písali britské médiá či americký týždenník Newsweek. Informácie médií dokonca prebudili záujem vedcov, túžiacich záhadu rozlúštiť.

Rapper A$AP Rocky je už späť v Spojených štátoch
Americký rapper A$AP Rocky je už späť v Spojených štátoch. Švédsky súd ho v piatok prepustil z väzby spolu s dvoma jeho spoločníkmi, ale len do 14. augusta, keď vynesie nad nimi rozsudok za účasť v pouličnej bitke. Informovala o tom v sobotu... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | TASR


Starosta síce vypísal za narodenie syna odmenu, ale nespresnil, o čo pôjde. "Je to prekvapenie, ale bol by som rád, aby to bolo niečo, čo urobí radosť jak rodičom, tak chlapcovi, ktorý sa narodí. Dúfam, že sa nájdu firmy, ktoré by mohli sponzorovať ďalšie odmeny," vyhlásil.

"Jednoducho to tak dopadlo, že u nás prevládajú dievčatá a ženy," opísala členka miestnej samosprávy Krystyna Žydziaková, matka dvoch dcér. Pomery najlepšie ilustruje dobrovoľná hasičská jednotka, v ktorej prevládajú hasičky, rovnako ako v juniorskom hasičskom tíme, kde na osem chlapcov pripadá 24 dievčat. A samozrejme náčelník hasičov má tiež dve dcéry.

"Chlapec, čo sa narodil pred deviatimi rokmi, sa odsťahoval. Najmladší z tunajších chalanov, ktorý sa tu narodil, má dvanásť. Je to trošku smiešne, ale nikdy sme v tom nevideli žiadnu senzáciu," povedala portálu jedna z miestnych obyvateliek.

RADÍME: V Chorvátsku sprísňujú pokuty za najzávažnejšie dopravné priestupky
Od začiatku augusta nadobudla v Chorvátsku účinnosť novela zákona o cestnej premávke, ktorá sprísňuje sankcie za najzávažnejšie dopravné priestupky, ako je jazda na červenú, šoférovanie v protismere alebo jazda bez vodičáku. Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | SITA