Cez Slovensko leteli ruské obrnené transportéry. Ministerstvá sa teraz vyhovárajú jedno na druhé
03 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Slovensko, spolu s ďalšími susednými štátmi, povolili prelet ruským civilným lietadlám, ktoré mali prenášať vojenský materiál do Srbska, informuje portál Politico.eu a denník SME.


Štát síce nepopiera, že úrady dovolili ruským lietadlám prelet cez územie Slovenskej republiky, no tvrdí, že nevedel o ich "náklade" - lietadlá mali mať na palube desať ruských obrnených transportérov neznámeho typu.

Presuny vojenského materiálu takéhoto typu zakazujú sankcie EÚ voči Rusku, ktoré platia od roku 2014.

Psychológ k Trubanovmu drogovému škandálu: "Vnímam to ako propagáciu" a "zľahčovanie ich účinku"
Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban, ktorý má premiérske ambície, prehovoril pred pár rokmi o svojich skúsenostiach s drogami na prednáške nitrianskym vysokoškolákom, informuje bližšie Pravda. Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Rusi sa snažili najprv ísť južnou trasou, teda cez Čierne more a Rumunsko, ale tamojšia vláda prevoz zamietla, keďže by podľa nej šlo o porušenie protiruských sankcií. Rusi mali podľa portálu politico.eu vtedy plánovať ešte väčší prevoz.

Ruská letecká spoločnosť Aviacon Zitotrans je civilná firma. Odosielateľ ani príjemca tovaru v tomto prípade nebola žiadna vojenská organizácia, lietadlo u nás nepristávalo a v dokladoch bol náklad označený kódom pre nebezpečný náklad definovaný ako "vozidlá“. Tak sa označujú hlavne vozidlá, v ktorých je benzín, nafta či olej.

Premiér Peter Pellegrini situáciu nekomentoval. "Vaše otázky, prosím, adresujte ministerstvu zahraničných vecí,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády pre SME.

Lučanský sa na Facebooku bránil Kočnerovou komunikáciou, aj keď k nej nemal mať prístup
Denník SME upozornil na to, že policajný prezident Milan Lučanský cituje na Facebooku z komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom, aj keď by k nej nemal mať prístup. Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Rezort zahraničia ich potom odkázal na rezort dopravy, ktoré tento prelet umožnilo. Ten pre SME uviedol, že "o zbraniach na palube nemalo šancu vedieť". "Letecký dopravca predložil v poriadku všetky dokumenty a podľa predložených dokladov neboli na palube lietadla žiadne zbrane,“ cituje ministerstvo denník SME.

Rezort obrany sa odvoláva na to, že v tomto prípade nešlo o dovoz vojenského materiálu z Ruska do Únie a ani vývoz z Únie do Ruska. Sankcie preto podľa neho Slovensko neporušilo.

Denník SME oslovil aj Európsku komisiu, ktorá na otázku o možnom porušení sankcií priamo nezodpovedala. "Videli sme tieto správy. Za implementáciu reštriktívnych opatrení Európskej únie sú zodpovedné členské štáty,“ cituje Európsku komisiu portál politico.eu.

Braňo Ladický: Iba biznis s deťmi! To je profesionálna rodina, kde dieťa nie je dieťa, ale "klient"
Kľúčom k prebudeniu je skutočná nezištná láska k dieťaťu. Lenže mnoho profesionálnych rodičov nevie, čo si má počať s dieťaťom zvereným do náhradnej starostlivosti. Ale o čom vlastne hovoríme? Čo je to vôbec profesionálne... Čítať ďalej
03 | 08 | 2019 | Branislav Ladický