Americká armáda vyvíja špionážny systém s umelou inteligenciou, ktorý dokáže riadiť vojny
03 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Dlhodobo utajovaný špionážny systém vyvíjaný americkou armádou má názov Sentient. Systém bude využívať umelú inteligenciu na riadenie vojenských konfliktov a už teraz dokáže presmerovať satelity podľa jednotlivých potrieb. Podľa odborníkov by sa Setient mohol začať používať už v blízkej budúcnosti.


Nový špionážny systém americkej armády, vyvinutý na najmodernejšej technológii umelej inteligencie (AI - Artificial Intelligence) sa začal vyvíjať už v roku 2010. Údaje, ktoré najnovšie zverejnil Národný úrad pre informácie (NRO), boli až doposiaľ utajované. Dokumenty opisujú Sentient ako integrovaný špionážny systém, ktorý dokáže koordinovať pozície satelitov a riadiť vojenské operácie.




Americké pozemné jednotky hliadkujú, zatiaľ čo roboti nesúci vybavenie slúžia ako pozorovatelia a poskytujú informácie pre centrálny systém riadenia. / Ilustrácia americkej armády

Podrobné informácie týkajúce sa tohto systému sú však stále tajné. Vládni predstavitelia poskytujú iba minimálne odpovede na akékoľvek otázky ohľadom Sentientu. „Štandardnou praxou NRO a celej informačnej komunity je nezverejňovať citlivé údaje a ani žiadne podrobnosti, pretože takéto odhalenie by predstavovalo vysoké riziko, ktorému budeme čeliť v prípade nasadenia systému proti nepriateľským národom.“, uviedla zástupkyňa riaditeľa oddelenia NRO pre vzťahy s verejnosťou, Karen Furgersonová.  Systém je podľa Fergusonovej ešte vo vývoji, a zatiaľ nepoznáme dátum, kedy bude pripravený na nasadenie. “Únik bližších informácií by mohol poškodiť náš národ ako aj našich spojencov. Zároveň by aj znížil informačnú výhodu USA a celú našu národnú bezpečnosť. Z týchto dôvodov zostávajú podrobnosti o Sentiente utajované a to, čo môžeme povedať, je naozaj iba veľmi obmedzené.”


Nie je teda vôbec jasné, ako bude táto technológia fungovať a čo bude jej hlavnou úlohou. Podľa dostupných údajov sa umelá inteligencia Sentientu zameriava na spracovávanie a analýzu obrovského množstva údajov a vyhodnocovanie najlepšieho možného postupu. Mohlo by ísť o informácie od správ z terénu, cez satelitné snímky, hovory, až po sociálne médiá. Analýzou týchto údajov môže mať Sentient dokonca schopnosť riadiť jednotky v teréne, alebo predpovedať, kam nepriateľ zaútočí.




Ilustračný obrázok umelej inteligencie (AI) vyvíjanej Americkou armádou / US Army

Sentient však vyvoláva aj množstvo otázok, pretože jeho utajenie znamená, že by mohol byť nasadený bez toho, aby o tom verejnosť vedela. S jeho vojenským využitím však prichádzajú najmä obavy, aby sa neotočil proti celému ľudstvu. V marci totiž miliardár Bill Gates upozornil, že hrozba pre ľudstvo, ktorú predstavuje umelá inteligencia, je podobná jadrovým zbraniam a má potenciál zároveň zachrániť ako aj zničiť ľudskú rasu.