Trump nemá problém so severokórejskými skúškami rakiet krátkeho doletu
02 | 08 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že "nemá problém" s raketovými skúškami Severnej Kórey. Vyjadril sa tak podľa juhokórejskej agentúry Jonhap krátko po tom, ako KĽDR v piatok ráno miestneho času odpálila viacero rakiet krátkeho doletu, a to už po tretí krát v priebehu zhruba jedného týždňa.


"Myslím, že je to v zásade pod kontrolou," povedal Trump novinárom v Bielom dome. "Nemám (s tým) problém. Uvidíme, čo sa stane, avšak sú to rakety krátkeho doletu. Tie sú veľmi štandardné," povedal.

Na nasledovnú otázku či môže aj naďalej pokračovať v rozhovoroch o denuklearizácii so severokórejským vodcom Kim Čong-unom americký prezident reagoval slovami: "Och, iste, pretože toto sú rakety krátkeho doletu... O tých sme nikdy nediskutovali. Hovorili sme o jadrových (zbraniach)," dodal.

Juhokórejská armáda oznámila, že KĽDR odpálila v piatok ráno miestneho času zo svojho východného pobrežia bližšie neidentifikované rakety krátkeho doletu. Tomuto odpalu predchádzali dve obdobné raketové skúšky - prvá z minulého štvrtka, druhá z tejto stredy.

Popredný americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, po poslednom odpale agentúre Jonhap povedal, že USA "situáciu monitorujú a úzko spolupracujú so svojimi juhokórejskými aj japonskými spojencami". Japonské ministerstvo medzičasom taktiež oznámilo, že odpal analyzuje. Zároveň však uviedlo, že rakety nedosiahli do japonských teritoriálnych vôd.

Najdrahšia loď amerického námorníctva nie je plne bojaschopná (VIDEO)
Nová lietadlová loď amerického námorníctva v hodnote 13 miliárd dolárov bola dodaná len s dvoma z 11 výťahov, potrebných na vyloženie výzbroje na palubu. Ide o najnovšie zo série mimoriadne nákladných rozpačitých "prekvapení" pre americké... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič