Tóth sa výpovedi v kauze zmenky nevyhne, súd môže vydať zatykač
02 | 08 | 2019 I SITA

Špecializovaný trestný súd môže dať predviesť svedka Petra Tótha, aj keby sa zdržiaval v zahraničí. Pre agentúru SITA to potvrdil trestný právnik Ladislav Kuruc s tým, že v prípade, že by sa Tóth vyhýbal hlavným pojednávaniam v kauze niekoľkomiliónových zmeniek televízie Markíza, môže byť naňho vydaný zatykač.


Tóth je v pozícii svedka a podľa dostupných informácií sa zdržiava v zahraničí. Jeho predvedenie má zabezpečiť polícia na pokyn súdu. Najbližšie pojednávanie v trestnej veci je na programe v septembri. Obžalovaní sú v tomto prípade Marian K. a Pavol R., ktorí podľa obžaloby sfalšovali zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Za tie navyše ručí televízia Markíza.

Pavol R. na súde argumentuje tým, že zmenkami vyriešil problémy známe ako kauza Gamatex z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. O falšovaní zmeniek vypovedal práve Tóth a jeho výpoveď môže byť v celom procese kľúčová.

Stíhaní v kauze zmenky tvrdia, že rokovania k ich podpisu sprostredkoval Ernest Valko
Stíhaní muži v kauze miliónových zmeniek tvrdia, že rokovania, ktoré viedli k podpísaniu sporných dokumentov, sprostredkoval nebohý právnik Ernest Valko. Informoval o tom portál TV Markíza tvnoviny.sk. Prokurátor a Markíza ale zmenky a Valkovu... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | SITA


"Súd nariadil jeho predvedenie políciou. Ja si myslím, že pokiaľ sa to nedalo zrealizovať, teda, že by miesto jeho pobytu nebolo známe, súd by mal ďalšiu možnosť - vydať zatykač. Trestný poriadok takýto postup umožňuje. Keď sa svedok vyhýba pojednávaniam je možné dať príkaz na dodanie do väzby. Počas zadržania je tam lehota, v ktorej ho súd vypočuje a prepustí," povedal Kuruc.

Peter Tóth bol pôvodne vedený ako utajený svedok v prípade vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy vypovedal aj k spomínanej kauze zmeniek. Tóth mal pôvodne vypovedať minulú stredu, pričom sa riadnym spôsobom neospravedlnil. Na svojom internetovom portáli iba uviedol, že sa nedostaví, pretože má obavy o svoj život.

Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v tejto súvislosti avizoval, že v súvislosti zo zabezpečením prítomnosti Tótha na septembrovom pojednávaní v kauze miliónových zmeniek osloví políciu. Právny zástupca poškodenej spoločnosti Markíza Slovakia Daniel Lipšic zase na pojednávaní navrhol, aby bol Tóth vypočutý prostredníctvom telemostu.

Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi
Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR