Spoločnosť Lockheed Martin získala zákazku na lietadlá F-16 pre Slovensko
01 | 08 | 2019 I TASR

Americká spoločnosť Lockheed Martin získala zákazku v prepočte za viac ako 723 miliónov eur na výrobu a podporu stíhacích lietadiel typu F-16 pre Slovensko. Informoval o tom vo štvrtok portál The Defense Post s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie amerického ministerstva obrany z 31. júla.


Slovensko na základe kontraktu dostane 14 lietadiel typu F-16. Stíhačky majú byť dodané do 31. januára 2024. Nákup lietadiel F-16, ktoré majú nahradiť ruské stíhacie lietadlá MiG-29, je podľa The Defense Post označovaný za najväčší nákup v histórii Slovenska, členského štátu NATO.

V minulosti rokovalo Ministerstvo obrany (MO) SR so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS 39 Gripen. Česká republika a Maďarsko využívajú lietadlá typu Gripen, zatiaľ čo Poľsko vlastní letku lietadiel typu F-16.

TRAGÉDIA: Britská študentka počas letu v Madagaskare vyskočila z lietadla
Na Madagaskare sa minulý týždeň zabila devätnásťročná britská študentka Alana Cutland, ktorá počas letu vyskočila z malého lietadla Cessna C168. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | SITA


Slovensko a ČR vo februári 2017 podpísali dohodu medzi Českou republikou a Slovenskom o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Dohoda zahŕňa aj zdieľanie kapacít v oblasti údržby a výcviku pilotov v prípade, že sa SR rozhodne zakúpiť lietadlá Gripen.

Výcvik sa má začať tento rok a má sa na ňom zúčastniť približne 22 pilotov a viac ako 150 členov personálu údržby. MO SR už vybralo prvých šesť kandidátov na pilotov stíhačiek. Výcvik absolvujú v USA. Rezort obrany deklaroval, že sa stihnú pripraviť, kým prídu nové stíhačky. Nákup nových supersonických lietadiel predstavuje pre Slovensko investíciu vo výške viac ako 1,6 miliardy eur.

Na stole sú dôkazy, že mafia ovládla štát, vyhlásil Matovič
Na stole sú dôkazy, že mafia ovládla štát, povedal líder hnutia OĽaNO Igor Matovič na štvrtkovej tlačovej konferencii. Reagoval tak na medializované správy medzi Marianom K. a Norbertom Bödörom. Tie hovoria okrem iného aj o pokusoch zdiskreditovať... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | TASR