Poľsko nesúhlasí s Nemeckom v otázke vojnových reparácií
01 | 08 | 2019 I TASR

Poľsko nemôže akceptovať postoj Nemecka, že otázka vojnových reparácií za škody, ktoré mu nacistický režim spôsobil počas druhej svetovej vojny, už viac nie je predmetom diskusie. Poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz to vo štvrtok povedal v Múzeu Varšavského povstania.


Czaputowicz podľa agentúry DPA reagoval na stredajšie slová šéfa nemeckej diplomacie Heika Maasa, ktorý povedal, že otázka odškodnenia je "z právneho hľadiska uzavretá", a hoci Nemecko nesie morálnu zodpovednosť za vojnové škody, nemá povinnosť finančných reparácií.

"Poliaci znovu vybudovali zničené hlavné mesto vlastným úsilím a prácou. Táto skutočnosť je dobrým príkladom rozsiahlejšieho problému, ktorý nám Poliakom bráni v tom, aby sme otázku reparácií mohli považovať za uzatvorenú," vyhlásil Czaputowicz. Dodal, že škody, ktoré Poľsko a Poliaci utrpeli okupačný, Nemecko nikdy nenahradilo.

Maas a Czaputowicz sa vo štvrtok zúčastnili na oslavách 75. výročia vypuknutia Varšavského povstania, ktoré sa začalo 1. augusta 1944 a trvalo 63 dní.

Nového šéfa dozornej agentúry OSN vymenujú v októbri
Meno nového generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorý vo funkcii nahradí zosnulého japonského diplomata Jukiju Amana, by malo byť známe v októbri. Vyplýva to z časového plánu, na ktorom sa vo štvrtok dohodli... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | TASR