"KOČNEROVINY" Z THREEMY: "Papier, na ktorý sme robili slinoviny u teba neostal žiaden?" pýtal sa Agha
01 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Denníku N sa podarilo získať časti Kočnerovej komunikácie cez aplikáciu Threema. Správy sú súčasťou súdneho spisu kauzy zmenky. K dispozícii ju majú už niekoľko dní Kočner, Rusko aj Agh.


Október 2017 - štyri mesiace po tom, ako sa na verejnosť dostalo, že Marian Kočner podal žaloby na súd. Od Pavla Ruska chcel približne 69 miliónov eur, a ak by on nemal peniaze, tak ich má zaplatiť televízia Markíza.

OLIGARCHOVIA SA TRASÚ: Proces s Kočnerom môže byť ich konečný umieráčik
Na Slovensku fungovala zločinecká skupina, ktorá sa skladala aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov. Po pojednávaní Špecializovaného trestného súdu to vyhlásil obhajca televízie Markíza a bývalý poslanec Národnej rady Daniel... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


„Ahoj vtáčik, si tu?“ napísal Kočner Štefanovi Aghovi, ktorý je tiež podpísaný na niektorých zo zmeniek. „Som,“ odpovedá Agh.

„Z toho nasa sa mi zatial neozvali. Slintoska nam pustili,“ pokračuje Agh. Myslel tým nevzatie Pavla Ruska do väzby v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej. Rusko vtedy dostal na nohu monitorovací náramok.

„Tak,“ odpovedá Kočner. „Papier, na ktory sme robili slinoviny u teba neostal žiaden?“ pokračuje Kočner. Zrejme tým myslel papier, na ktorom sa falšovali zmenky. „Pohladam rano, okolo obeda budem ba,“ odpisuje Agh.

„lebo ja mám taký fascikel, ale v ňom tento druh neostal,“ pokračuje Kočner. „Pozri, čo máš a napíš či ti nejaký ostal. Ak áno, stretneme sa a porovnáme,“ dúfa Kočner. „Ok, ráno preverím a ozvem sa,“ odpovedá Agh.

Peter Tóth už predtým vyšetrovateľom opísal, ako Jozef Dučák st., ktorého verejnosť pozná z kauzy Technopol, pre Mariana Kočnera „zadovážil pero s atramentom príslušného roku, tlačiareň a toner s príslušným rokom výroby, ako aj papier s príslušným rokom výroby“.

Tóth mal v stredu prísť na Špecializovaný trestný súd v Pezinku svedčiť, no nestalo sa tak. K tejto téme čítajte viac:

MIMORIADNE: Radovan Bránik sa v piatok stretol s Tóthom v Nemecku. Pravosť fotky potvrdil sám Bránik
Peter Tóth sa aktuálne nachádza v zahraničí. Dnes mal vypovedať pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku, na ktorý sa ale nedostavil z obavy o svoju rodinu a vlastný život. Denník SME dnes uverejnil fotografiu, ktorá ho zachytáva na stretnutí... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Predseda súdu Emil Klemanič povedal, že požiada políciu, aby ho predviedla na pojednávanie 9. septembra o 14:00 do Justičného paláca, kde by mal vypovedať aj samotný Marián Kočner.

Agh vie o obsahu komunikácie už od minulého týždňa, kedy ju prokurátor Šanta navrhol predložiť ako dôkaz. Agh následne prišiel na súd vypovedať ako svedok. Kočnerov advokát Marek Para mu dovtedy mohol dať vedieť, o čo ide. Treba pripomenúť, že Agh je v prípade zmenky obvinený samostatne.

Súd doteraz komunikáciu nezverejňoval, no prokurátor sa Agha napriek tomu pýtal na "slinoviny".

„Ak sa ma pán prokurátor pýta, či takýto výraz som použil v esemeskách ja, tak ja som ho nepoužil. Takýto termín mohol použiť pán Kočner,“ cituje Denník N Aghovu odpoveď na otázku, či vie, čo sú to slinoviny. Uviedol, že to mohlo byť v situácii, keď od neho chcel Kočner dokumenty, kde je Ruskov podpis.

Agh tvrdí, že mu nebolo jasné, čo od neho presne Kočner chcel. Vysvetliť si to mali až osobne. Údajne išlo o originály dokladov s Ruskovými podpismi, ktoré chcel ako dôkaz, že sa Rusko podpisoval v roku 2000 rôzne.

Prokurátor aj právni zástupcovia Markízy sú však toho názoru, že „robili slinoviny“ v preklade znamená falšovanie zmeniek a výroba falošného podpisu Pavla Ruska.

Šanta verí, že sa zabezpečí účasť Petra Tótha na pojednávaní v kauze zmeniek. Namiesto svedka môže byť obvinený!
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta je presvedčený, že účasť svedka Petra Tótha na pojednávaní v kauze televíznych zmeniek zabezpečia. Pripomenul, že vo všeobecnosti platí, že zo svedka sa môže stať aj obvinený, na ktorého sa... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR