Kaliňák odmieta prepojenia Kočnera so Smerom. Poprel aj jeho vplyv na políciu
01 | 08 | 2019 I TASR

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák odmieta prepojenia medzi Smerom-SD a podnikateľom Marianom K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Ak by ovládal políciu, nemohol byť podľa jeho slov obviňovaný z viacerých káuz ešte pred vraždou novinára a za bývalého vedenia polície. Povedal to v súvislosti s medializovanými informáciami o komunikácii Mariana K. s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom o polícii, SIS či prokuratúre.


"Ani nevieme, s kým si vlastne esemeskoval. To nie je štátom monitorované odpočúvanie, ktoré bolo zákonom schválené, v ktorom viete identifikovať, kto je kto," skonštatoval pre TASR Kaliňák. Faktom podľa neho ostáva, že ani on, ani nikto iný zo Smeru-SD tam jasné prepojenie nemá.

Článok Denníka N o komunikácii podnikateľa označil za nezmysel. Považuje za signifikantné, že keď sa v radoch opozície prevalí problém, objaví sa snaha zakryť ich kauzy inými. Poukázal na skúsenosti lídra koalície Progresívne Slovensko a Spolu Michala Trubana s užívaním drog.

Zdôraznil, že obvinenia voči Marianovi K. padli už v auguste 2017, za bývalého vedenia polície. "Samotný Denník N informoval ešte v lete 2017, to znamená pred dvoma rokmi, dávno pred vraždou, o tom, že Marian K. je obvinený v ďalších kauzách, ďalšie sa vyšetrujú. Ten istý denník teraz píše, že o rok neskôr riadil celú políciu," poznamenal.

FICO REAGUJE NA KOČNERA: Je to len snaha prekryť Trubanov škandál, vraví na videu
Útoky na stranu Smer-SD o dobrých vzťahoch s Marianom K. sú snahou o prekrytie škandálu Michala Trubana s užívaním návykových látok. Povedal to predseda strany Smer-SD Robert Fico vo videu, ktoré strana zverejnila na sociálnej sieti Facebook.... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | SITA


Poslanec parlamentu Dušan Jarjabek (Smer-SD) neberie podľa vlastných slov medializovanú komunikáciu vážne, považuje ju za súčasť volebnej kampane. "Pripravuje sa mediálna bomba, ktorá zatrasie mediálnym priestorom. Smeruje to k tomu, aby Smer-SD stratil čo najviac percent," povedal pre TASR.

Podľa medializovaných informácií mal Marian K. komunikovať s Bödörom o SIS, polícii, ale aj prokuratúre a prideľovaní konkrétnych prípadov konkrétnym prokurátorom. Bödör mal pre neho zabezpečovať lustrácie novinárov. Marian K. je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Podľa zverejnenej komunikácie mal Mariana K. v októbri 2017 poslať bývalému novinárovi a príslušníkovi SIS Petrovi Tóthovi správy s osobnými údajmi zavraždeného novinára.

Marian K. mal mať ambície aj v politike. Denník N informoval, že mal záujem konať v prospech strany Smer-SD a po vražde Kuciaka mal o budúcnosť strany obavy. Denník sa opiera o zápis policajta, ktorý analyzoval prepis komunikácie medzi Bödörom a Marianom K. Informuje tiež, že Marian K. mal záujem o trestné stíhanie a diskreditáciu advokáta Daniela Lipšica, poslancov Národnej rady SR Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina), a exprezidenta Andreja Kisku. Mal mať aj vlastné politické ambície so stranou Cieľ.

Časť tejto komunikácie predložil senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V kauze sú obžalovaní Marian K. a niekdajší riaditeľ televízie Pavol R.

V Kočnerovej komunikácii sa spomína aj strana Cieľ, ktorú plánoval založiť spolu s Tóthom a Zsuzsovou
Marián Kočner mal so stranou Cieľ veľké ambície, ktoré však už nestihol naplniť. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan