Komentár Eduarda Chmelára: Robotníkom nestačí zapchať ústa
31 | 07 | 2019 I Eduard Chmelár

V roku 2013 podpísal vtedajší premiér Robert Fico so spoločnosťou U.S. Stell memorandum, v ktorom sa oceliarsky gigant zaviazal, že minimálne päť rokov zo Slovenska neodíde, keď mu vláda bude vyplácať najbližších pätnásť rokov 14 miliónov eur ročne. Premiér vtedy dokonca sľúbil, že zmení zákon o obnoviteľných zdrojoch energie v prospech americkej firmy.


Vtedy som označil toto počínanie za škandál a prekročenie kompetencií ústavného činiteľa, lebo v parlamentnej demokracii je nemysliteľné, aby vláda vstupovala do právomocí parlamentu. To, čo by bolo v Nemecku alebo Rakúsku nemožné, prešlo u nás bez záujmu médií. Premiér sľúbil, no tak palčeky išli nahor. Žiadne oddelenie výkonnej moci od zákonodarnej, nebudeme sa predsa hrať na demokraciu, keď všetko dohodol jeden oligarcha so šéfom sociálnej demokracie karpatského typu.


O šesť rokov po tomto (pre nás) nevýhodnom biznise sa 2500 zamestnancov ocitá na dlažbe a Robert Fico viní za vzniknutú situáciu oceliarsku firmu. V skutočnosti je to však dôsledok nesystémových opatrení, keď vláda nezlepšuje zamestnanecké prostredie, ale kupuje si voličov dočasnými výhodami. Robert Fico sa od neoliberálnej politiky priveľmi neodklonil. Podriadiť sa Američanom mu vtedy radil aj Mikuláš Dzurinda.

Jediný rozdiel je v tom, že predseda Smeru vie predať nepopulárne opatrenia sociálne citlivejším jazykom. Na jednej strane je to umenie, ktoré sa treba od neho učiť, na strane druhej toto zapchávanie úst pracujúcej chudobe, keď sú robotníci, dôchodcovia či sociálne znevýhodnení vďační aj za almužnu, nás vzďaľuje od skutočného zlepšenia ich života.

Treba skončiť s touto vydieračskou politikou stimulov pre zahraničné firmy a presunúť pomoc k našim malým a stredným podnikateľom schopným vytvoriť podstatne lacnejšiu udržateľnú ekonomiku. Žiadne úľavy pre normy v oblasti životného prostredia, veď tu už ide o holé prežitie. Je až smiešne, že Robert Fico si pod "riešením klimatických zmien" predstavuje zabezpečenie pitného režimu pre robotníkov v horúčavách, aby otroci mohli muklovať ďalej. Máme spolu s Maďarskom najdlhšie nadčasy v Európe, no kým v Budapešti vypukli po presadení tohto opatrenia masové protesty, my sme premiérovi div nie ruku bozkávali za to, že nám zapchal ústa pár eurami navyše k výplate. A doteraz by nerobili nič, keby prípad U.S. Steel nebol taký do očí bijúci. Prepúšťa sa však aj inde. Svidnická textilka ICA vyhodila na dlažbu všetkých 130 zamestnancov. Dubnický ZTS Metalurg 117 zamestnancov. Prepúšťanie pripravuje aj bratislavský Volkswagen. Nečudujte sa, že sú ľudia naštvaní. Veď sa tu porušujú všetky normy právneho štátu a inšpektoráty práce bezmocne krčia plecami. Tomuto médiá nevenujú toľko pozornosti ako Dúhovému pochodu. Toto si obhajcovia tradičnej rodiny nevšímajú tak ako potraty či LGBT komunitu, hoci je to bieda, ktorá ohrozuje rodiny najviac. Toto Smer nerieši, len zmierňuje škody, hoci chápem, že chudobní sú vďační aj za túto neúprimnú predvolebnú charitu, lebo opozícia by im nedala už vôbec nič. A vy sa ma za tejto situácie pýtate, s kým by chceli ísť Socialisti do vlády? Veď je to smiešne.

Sme ochotní spolupracovať len s tými, ktorí sa zaviažu zlepšiť nielen podnikateľské, ale aj zamestnanecké prostredie. S tými, ktorí sú pripravení prijať zákony, ktoré rozbijú technologické monopoly. S tými, ktorí presunú pomoc z nadnárodných koncernov k domácim malým a stredným podnikateľom. S tými, ktorí myslia v prvom rade na zlepšenie života tých najchudobnejších. Socialisti nebudú nikomu pomáhať zlepšovať falošný imidž kapitalizmu s ľudskou tvárou. Nepoháňa nás žiadna nostalgia za bývalým režimom, naopak, budúcnosť nevidíme v štátnom dirigizme a byrokratizme, nepriaznivé dopady kapitalizmu chceme prekonávať rozširovaním netrhového sektora: vytváraním podmienok pre úverové zväzy, družstvá, neziskové banky, opensourceové softwarové projekty, subvencované kultúrne projekty, a to všetko sprevádzané znížením počtu odpracovaných hodín za tú istú mzdu. Autentická ľavica nie je charita. Autentická ľavica chce meniť systém na spravodlivejší a demokratickejší. Tak to už konečne zoberte na vedomie. My podľa neoliberálnych pravidiel nehráme. My chceme konečne zmeniť život na Slovensku pre bežných ľudí k lepšiemu.