Ukrajina plánuje nový televízny kanál, ktorý má osloviť Rusku naklonených Ukrajincov na východe krajiny
30 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Nové ukrajinské vedenie chce vytvoriť ruskojazyčný televízny kanál, ktorý by mal na východe krajiny osloviť Ukrajincov hovoriacich po rusky a naklonených k Moskve. Novinárom to v Kyjeve povedal pracovník kancelárie novozvoleného prezidenta Volodymyra Želenského. Rusko plán označilo za nezmyselný, uviedla agentúra Reuters.


Podľa vicekancelára Kyrylo Tymošenka Ukrajina v ruskojazyčnom Donbase prakticky prehrala informačnú vojnu, v ktorej súperila s Moskvou o zmýšľaní obyvateľov východu krajiny a okupovaného Krymu. "Stále je ale šanca to zvrátiť. Zaoberáme sa možnosťou spustiť ruskojazyčný kanál, ktorý by bol dostupný pre ľudí hovoriacich po rusky po celom svete," povedal Tymošenko. Kanál by riadil štáť, ale jeho obsah by tvorili príspevky komerčných ukrajinských televízií, uviedol vicekancelár.

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Márií Zacharovovej je plán Kyjeva nezmyselný. "Vyhadzujú peniaze na oslovenie ruskojazyčnej verejnosti po celom svete, zatiaľ čo u seba doma v súlade s novým zákonom o jazyku a používaní ruštiny obmedzujú," napísala hovorkyňa na facebooku.

Rusko predložilo v OSN koncept spoločnej bezpečnosti v Perzskom zálive
Ruský koncept kolektívnej bezpečnosti v Perzskom zálive bol rozoslaný ako oficiálny dokument schválený Organizáciou Spojených národov (OSN). Dokument mala k nahliadnutiu tlačová agentúra TASS, ktorá o záležitosti informovala v... Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR


Sporný jazykový zákon prijal ukrajinský parlament tento rok v apríli. Právna norma potvrdzuje ukrajinčinu ako jediný štátny jazyk. Plynule ovládať ukrajinčinu musia úradné osoby, povinne je tiež používanie ukrajinčiny v armáde, polícii, na školách a súdoch. Užívanie ruštiny zákon nezakazuje, ukrajinčina je ale privilegovaným jazykom celej verejnej komunikácie.

Opozícia a ruskojazyčné ukrajinské spolky označujú zákon za diskriminačný a Moskva proti nemu ostro protestovala. Ruštinu na Ukrajine označuje za svoj rodný jazyk asi tretina populácie a ruský jazyk používa okolo 70 percent ukrajinských médií.

Ukrajina chce vziať časť právomocí civilnej kontrarozviedke
Ukrajina chce v rámci reformy štátnej správy odobrať časť právomocí civilnej kontrarozviedke - Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU). V rozhovore pre ukrajinskú spravodajskú stanicu Kanal 24 to vyhlásil tajomník rady národnej bezpečnosti a obrany... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR