Najkontroverznejší pokus v genetike? Japonci chystajú revolúciu
30 | 07 | 2019 I Ján Prokop

V Japonsku schválili prípravu vedeckého experimentu, ktorého cieľom je vypestovať ľudský orgán v tele zvieraťa. Ak by sa pokus vydaril, mohol by naštartovať cestu k "pestovaniu" náhradných orgánov vhodných na transplantáciu.


Japonský bunkový biológ Hiromitsu Nakauchi, usiloval o povolenie na uskutočnenie jedného z najkontroverznejších vedeckých experimentov viac ako desať rokov.

Zatiaľ čo v mnohých krajinách sú podobné experimenty zakázané, Japonsko svojím povolením otvorilo príslovečnú Pandorinu skrinku. Nielen, že dovolilo transplantovať hybridné embryo do náhradného zvieraťa, v Japonsku vydali povolenie viesť experiment až do fázy pôrodu hybridného tvora.

Len v USA čaká na transplantáciu 116 000 ľudí a Hiromitsu Nakauchi dúfa, že jeho úsilie povedie k rozšíreniu možností transplantácie orgánov.

Polícia v Solúne zatkla po sérii násilností 61 migrantov
Polícia v severogréckom meste Solún zatkla v noci na utorok 61 migrantov za ilegálny pobyt v krajine. Zásah nasledoval po sérii násilných incidentov v blízkosti hlavnej železničnej stanice v Solúne, informovala tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR


"Neočakávame, že dokážeme tvoriť ľudské orgány okamžite, ale naša práca nám dovoľuje posunúť výskum založený na našom know-how, ktoré sme do tohto bodu získali," uviedol vedec pre japonské noviny The Asahi Shimbun.

Princípom metódy je aplikovať do zvieraťa ľudské kmeňové bunky, vďaka nim by potom zviera malo porodiť potomka s orgánom, ktorý by malo byť možné transplantovať do človeka. Kým Nakauchiho experiment pracuje s laboratórnymi krysami, v budúcnosti by sa takto dalo postupovať u prasaťa, ktorého orgány sú ľudským veľmi podobné.

Najväčším úskalím experimentu je nebezpečenstvo vypestovať tvora, ktorý by mal s človekom príliš veľa spoločného. Ak vedci zistia, že do hlodavcovho mozgu, sa dostalo viac ako 30 percent ľudských buniek bude pokus ukončený.

V Hongkongu plánujú obviniť 44 zadržaných demonštrantov
Hongkong obviní 44 demonštrantov, ktorých úrady zadržali počas nedávnych násilných protestov a nepokojov. Obvineným bude hroziť trest až do desiatich rokov odňatia slobody, píše v utorok agentúra AFP. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | TASR