Venezuelský kinetický umelec Carlos Cruz-Diez zomrel v Paríži vo veku 95 rokov
29 | 07 | 2019 I TASR

Venezuelský výtvarník Carlos Cruz-Diez, ktorý počas 20. storočia formoval oblasť kinetického a optického umenia, zomrel v Paríži vo veku 95 rokov. S odvolaním sa na jeho nadáciu o tom v noci na pondelok informovala tlačová agentúra Reuters. Umelec skonal ešte v sobotu.


Cruz-Diez sa narodil v roku 1923 v Caracase. Po štúdiu na tamojšej Škole výtvarných umení sa v roku 1960 presťahoval do Francúzska. Jeho abstraktné diela sú charakteristické použitím farby a línií, ktoré vytvárajú dojem pohybu. Sú súčasťou zbierok mnohých svetových múzeí vrátane Múzea moderného umenia (MoMA) v New Yorku, londýnskeho Tate Modern či Múzea výtvarného umenia (MBA) v Caracase.

Napriek tomu, že veľkú časť svojho života prežil v Paríži, zanechal stopu aj vo svojej rodnej Venezuele. Ide predovšetkým o pestrofarebné nástenné maľby a dlažby na Medzinárodnom letisku Simóna Bolívara v Caracase.

Zatiaľ čo iba ojedinele verejne komentoval turbulentnú politickú situáciu vo svojej latinskoamerickej vlasti, nedávno vyjadril ľútosť nad tým, že väčšinu svojho života strávil v zahraničí: "Ľutujem, že som nemohol rozvinúť svoj umelecký život vo vlastnej krajine, obklopený mojím ľudom," povedal Cruz-Diez v roku 2014 v rozhovore pre venezuelský denník El Nacional.

Ľudstvo od pondelka žije na ekologický dlh
Od 29. júla ľudstvo žije — čisto matematicky — na ekologický dlh. K tomuto dátumu totiž vyčerpalo všetky prírodné zdroje, ktoré je biosféra schopná nahradiť za jeden rok. Uvádza sa to správe neziskovej organizácie Global Footprint Network (GFN).... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR